Foto: depositphotos/ sebastianocalanzone
Foto: depositphotos/ sebastianocalanzone

Ostrvo vatre: Da li biste smeli na užareno italijansko tlo

Podeli

Na ostrvu Stromboli živi oko 300 stanovnika, iako im "iznad glava ključa" jedan od najaktivnijih vulkana na svetu.

Stromboli je ostrvo odvojeno od Sicilije, na njemu živi 300 punoletnih stanovnika koji naseljavaju dva sela, a iznad sela se uzdiže vulkanska kupa veoma aktivnog vulkana. Ovaj vulkan nije oduvek bio toliko agresivan i nekada je ovde živelo više hiljada ljudi, ali u poslednjih 90 godina erupcije su gotovo redovne.

Ostrvo deluje veoma simpatično za one koji znaju da planina savršenih proporcija zapravo "bljuje vatru". Samo mali broj stanovnika je ostao na ostrvu nakon velike erupcije i cunamija 1930. godine, ostali nisu želeli da rizikuju, pa su se odselili uglavnom u SAD i Australiju.

Ostrvo Stromboli u današnje vreme postaje sve popularnije za turiste, uprkos potencijalnoj opasnosti koja na ovom mestu stalno vreba. Turistička popularnost raste zbog dokumentarnog filma "Ostrvo vatre" Ane Bresanin.

U filmu su objašnjeni razlozi zbog kojih se ljudi odlučuju da ostanu da žive na ostrvu .

"On je poput prijatelja, poput osobe", rekao je dvanaestogodišnji dečak Federiko D’Ambrozio, piše BBC, a stanovništvo još smatra da je sreća u prihvatanju snage prirode i ranjivosti života.

Stromboli je svakako jedan od najposećenijih vulkana, a turisti su radi da ulože veliki fizički napor kako bi se popeli do ivice kratera i pored toga što je ove godine stradao italijanski planinar nakon dve eksplozije posle kojih je evakuisano 70 ljudi.

U toku leta ostrvo je prepuno jer su deca na raspustu i vraćaju se kući. Na ostrvu nema škola, zbog čega moraju da idu na neka druga mesta, a često je to slučaj i sa onima koji rade.

"Otišao sam samo da bih se vratio", reči su jednog stanovnika "Ostrva vatre", a to kažu i svi ostali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 5363 idi na stranu