Tvrđava Maglič. Foto: depositphotos/adam_r
Tvrđava Maglič. Foto: depositphotos/adam_r

Prelepa priroda Srbije: Da li ste istražili dolinu Ibra? FOTO

Podeli

Na 1360 metara visokim obroncima planine Hajle, od šest vrela nastaje reka Ibar.

Bila je glavna arterija nemanjićke Srbije, pa je zbog toga je još zovu i Dolina istorije, Dolina srpskih kraljeva i, prema mitu, Dolina jorgovana.

Na 1360 metara visokim obroncima planine Hajle, od šest vrela nastaje reka Ibar. Reka je dugačka 276 km i većim delom svog toka protiče kroz uske klisure, koje čine jedan od najvećih masiva serpentinita u Evropi.

Teče kroz Kosovsku kotlinu i kod Kosovske Mitrovice skreće na sever, a zatim se kod Kraljeva uliva u Zapadnu Moravu.

Dolina se sužava kod Raške, kod starog grada Brvenika, gde polako ulazi u klisuru. Na tom mestu nalaze se manastiri Gradac i Stara i Nova Pavlica.

Nekoliko kilometara dalje, na mestu gde se u Ibar uliva reka Studenica, nalazi se i istoimeni manastir, Studenica, zadužbina rodonačelnika dinastije Nemanjića, Stefana Nemanje.

Dva kilometra nizvodno od ušća Studenice u Ibar, nailazi se na veliki buk koji "grmi", po čemu je i dobio ime Grmčić. Ovaj buk dugačak je 70 metara, širok 3,5, a dubok 6 metara.

Na putu Ibrom, dvadesetak kilometara južno od Kraljeva, visoki bedem i šest moćnih kula grada Magliča pozdravlja sa strme padine planine Stolovi. Ovaj grad-tvrđava pripadao je crkvi, a osnovna uloga mu je bila zaštita manastira Žiče i Studenice.

Pored bogate istorije, vredne istraživanja su i brojne banje, između ostalih Mataruška, Jošanička i Bogutovačka.

Ibar je okružen planinama. To su čuveni nacionalni park i skijaški centar Kopaonik, zatim, već spomenuti Stolovi i planina Željin, a sa druge strane Golija, koja je od strane UNESCO-a proglašena za prirodno dobro izuzetnog značaja i rezervat biosfere.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 985 idi na stranu