Foto: Promo/ Turistička organizacija Valjevo
Foto: Promo/ Turistička organizacija Valjevo

Idealna destinacija za kratak odmor u Srbiji: Šta sve nudi planinski biser?

Podeli

Slobodan vikend mnogi vole da provedu na svežem vazduhu, u planinskom okruženju, a jedno od idealnih planinskih mesta u Srbiji su Divčibare.

Ovo mesto je pravi izbor i za porodice sa decom i za mlade koji vole druženje u prirodi. U pitanju je planinska destinacija koja je veoma blizu ljudima iz Beograda, kao i Vojvodine, pa je zato dobar izbor za kratak predah tokom slobodnih dana.

Takođe, planina Divčibare nudi i veliki broj mogućih aktivnosti i za decu i za odrasle. Svi koji vole aktivni odmor mogu na pešačenje, sankanje, kao i na skijanje, dok drugi mogu da uživaju u prirodi i pogledima uz neki od srpskih gastronomskih specijaliteta. Žičara radi tokom leta te možete uživati u predelima ovog kraja tokom panoramske vožnje.

Do Divčibara se od Beograda stiže za nepuna dva sata, kao i iz Novog Sada, a najbliži grad je Valjevo, na oko pola sata vožnje.

Skijanje

Foto: Promo/ Turistička organizacija Valjevo
Foto: Promo/ Turistička organizacija Valjevo

Tokom zime Divčibare nude odličan sadržaj za sve ljubitelje skijanja. Ski-staza Crni vrh nalazi se na severnoj strani Crnog vrha, dužina staze je 850 metara. Visinska razlika između vrha i podnožja staze iznosi oko 180 metara. Ova staza je namenjena iskusnijim skijašima.

Dvosedna žičara ima kapacitet od 1.200 skijaša na sat.

Za one koji još nisu savladali veštine ovog zimskog sporta tu su i škole skijanja.

Foto: Foto: Promo/ Turistička organizacija Valjevo
Foto: Foto: Promo/ Turistička organizacija Valjevo

Pešačenje

Tokom svih godišnjih doba na Divčibarama možete uživati u šetnji, dok oni spremniji mogu krenuti i na posebnu pešačku turu stazom „Ljuti krš“. Osim pešačenja, za ljubitelje sportskih aktivnosti postoje i brojni tereni za različite sportove.

Biciklizam

Za one koji vole još aktivniji odmor tokom lepih dana, tu su i biciklističke staze, kojima možete obići ovaj prelepi predeo Srbije.

Foto: Shutterstock/ Dragan drmr_foto
Foto: Shutterstock/ Dragan drmr_foto

Znamenitosti

U blizini Divčibara nalazi se i nekoliko znamenitosti koje možete obići tokom boravka u ovom kraju. Dva manastira nalaze se u okolini, Ćelije i Lelić.

Manastir Ćelije, iz 13. veka, nalazi se na reci Gradac, blizu sela Lelić. Najstarija ikona u manastiru je ikona Sabora Svetih arhangela, zaštitnika ovog hrama, a potiče iz vremena pre 1789. godine.

Novijeg datuma je manastir Lelić, koji je sazidan u 20. veku, gde su prenete mošti Vladike Nikolaja. Do zdanja se stiže za oko sat vremena vožnje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 494 idi na stranu