Foto: Promo
Foto: Promo

Zimska fantazija u prestonici kulture 2022

Podeli

Zimsko doba nam je stiglo, a sa njim i brojne zimske radosti, praznici, darivanja, veselja i druženja. Brojne manifestacije koje nas očekuju u prazničnom periodu, kao i na samom početku naredne godine, doprineće novosadskoj Zimskoj fantaziji, a ulaskom u Novu godinu, grad Novi Sad i zvanično će postati Evropska prestonica kulture.

Tokom decembra i januara meseca, a posebno između dva Božića,novosadski trgovi i ulice pretvoreni su u mini koncertne podijume, mesta univerzalnih poruka, ljubavi, sreće, darivanja, mesta otvorenog srca za sve ljude. Omiljeni zimski festival koji svojim raznovrsnim programima upotpunjuje slavljeničku atmosferu – "Novosadski Zimzolend" – do kraja decembra pretvara centar grada u pravu zimsku bajku, nudeći vam vožnju fijakerom, prazničnu muziku, legendarne vojvođanske specijalitete i mnoštvo zanimljivih proizvoda koje možete da darujete svojim najdražima. Paralelno sa ovim festivalom, na platou ispred TC Promenada, održavaće se zimski festival "Božićna čarolija".

Foto: Promo
Foto: Promo

Da bi vaša Zimska fantazija bila potpuna, tu je i magična "Ledena šuma"! Tokom decembra i januara staze Dunavskog parka pretvaraju se u klizališta, dok sijalicama okićeno drveće pretvara ceo park u pravu zimsku bajku. Pred sam doček Nove godine, već tradicionalno Novi Sad je domaćin Božićno-novogodišnjim koncertima, dok će Noćni bazar, pred sam kraj decembra meseca, pružiti večernju zabavu i uvertiru za novogodišnji provod.

Za sve zaljubljenike u trail trčanje, hiking i nordijsko hodanje, kraj ove godine obeležiće se održanjem druge po redu zimske trke pod nazivom "Winter Trail Race" na Fruškoj gori.

O tačnim datumima i lokacijama ovih i drugih manifestacija, predlozima za produžene vikende, predlozima za obilazak vinarija, čardi, salaša, kao i šoping mestima, posetite sajt Turističke organizacije Grada Novog Sada (www.novisad.travel).

Foto: Promo
Foto: Promo

Novosadska zimska fantazija ne može se u potpunosti doživeti, ako barem jedan dan ne posvetite obilasku čuvenih čardi, salaša ili vinarija na Fruškoj gori. Topla i ušuškana atmosfera na ovim čarobnim mestima u okolini Novog Sada obogatiće vaš boravak.

A kada zima uđe u svoj zenit, i kada ponoć najavi dolazak 2022. godine, Novi Sad ulazi u godinu tokom koje će nositi prestižnu titulu - Evropska prestonica kulture!

Foto: Promo
Foto: Promo

U godinu titule, Novi Sad će ući programom "Doček", pa će tako 31. decembra, biti izvedena predstava "Tesla izumetnik" Srpskog narodnog pozorišta. Doček 2022. godine obeležiće i festival svetla "Tesla – svetlosna galerija", kao i brojni koncerti koji će biti održani u Podgrađu Petrovaradinske tvrđave.

Upravo najsvečaniji dan u okviru "Dočeka" biće 13. januar kada je zakazano svečano otvaranje koje će obeležiti multimedijalna predstava "Zeniteum: 2022". Multimedijalna predstava će kroz umetnost slaviti velika imena srpske nauke – Milevu Marić Ajnštajn i Milutina Milankovića. Svečano otvaranje obeležiće i velika nesvakidašnja izložba "Vreme i vaseljena", kao i izložbe, koncerti i performansi na više desetina lokacija u gradu, koji će početi već 12. januara, a planirani su i za 13, 14. i 15. januar.

Foto: Promo
Foto: Promo

Tokom čitave 2022. godine Novi Sad će se kao Evropska prestonica kulture predstaviti kroz više od 1500 kulturnih događaja, uz učešće oko 4000 lokalnih, nacionalnih i internacionalnih umetnika, a detaljan program (https://novisad2022.rs/program/) možete pronaći na zvaničnom sajtu "Novi Sad – Evropska prestonica kulture".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 494 idi na stranu