BIG BLUE DARUJE: Krstarenje fjordovima Norveške za 899 €

Podeli

Fjorodovi Norveške. Čarolije ili magija da je i jedno i drugo jer su fjordovi prava mala umetnička dela prirode.

Oni koji su sve doživeli, godinama posle jasno pamte fascinantni kontrast leda, zelene vode fjorda ili fjorodova i planinskih vrhova. Ali pre nego što se upustite u ovu avanturu evo i još jedne božanstvene pričice.

Norveška je zemlja tri zanimljiva prirodna fenomena. Polarna noć, polarni dan i polarna svetlost , karakteristični za područja arktičkog kruga. Polarni dan ili ponoćno sunce je prirodni fenomen koji se pojavljuje severno od arktičkog kruga i južno od antarktičkog kruga, tokom kojeg je sunce vidljivo 24 sata na dan, odnosno uopšte ne zalazi. Vreme tokom kojeg sunce ne zalazi zavisi od geografskog položaja mesta, a varira od 20 sati na samim krugovima do 186 dana na polovima…

Kad sve ovo znate razumljiva je i želja da sve doživite. Agencija Big Blue daruje fantastičnu avgustovsku atrakciju po neverovatnoj ceni – krstarenje fjordovima Norveške. I usput doživljaj danskog glavnog grada Kopenehegena, norveških gradića Bergena i Flama kao i susret sa Berlinom, prestonicom Nemačke, kroz jednodnevni fakultativni izlet.

Do Kopenhagena i nazad leti se avionom. Na ovom putovanju ima i malo vožnje autobusom a onda vas čeka i ono najlepše - krstarenje brodom MSC Opera. Polazak iz Beograda, sa aerodrome nikola Tesla, je 13. avgusta a za aranžman koji traje devet dana sa osam noćenja neophodno je da izdvojite 899 evra…

Fjordovi su uistinu fascinacija. Ikona Norveške, njeni najpoznatiji simboli. Reč je o krivudavim morskim zalivima smaragdnozelene boje, duboko usečenim u kopno sa rečicama koje se ulivaju u njih. Kao prava umetnička dela prirode našli su se i pod zaštitom Uneska. Nastali su pre oko milion godina. Probijajući se kroz planine, veliki lednici su se otapali, dubili kopno i odnoseći zarobljene stene, nastavljali svoj put prema moru. Danas su to uzani i do 1.300 metara duboki morski rukavci, sa tri strane okruženi strmim i do 800 metara visokim, stenovitim zidinama.

Za nastanak nekih od najveličanstvenijih fjordova na svetu zaslužan je upravo položaj ove zemlje, odnosno neposredna blizina Atlantskog okeana i nekoliko okolnih mora. Takođe, oni su „krivci" i za razuđenost norveške obale. Norveški fjordovi su prema legendama služili vikinškim napadačima kao skrovište prilikom vrebanja plena, bogatih trgovačkih brodova.

Na ovom prekrasnom putovanju je i Gajranger fjord, fjord ukrašen čuvenim slapovima Sedam sestara i Nevestin veo. Uživaćete….

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 494 idi na stranu