Big Blue putovanja: Raj na nebu, Dubai na Zemlji

Podeli

Bog je osmislio raj na nebu a čovek na zemlji Dubai. Ispod peska je nafta a na pesku boje zlata sve ono što je od njene prodaje moglo da se sagradi.

Zato je u Dubaiju, jednom od sedam Ujedinjenih Arapskih Emirata, sve najskuplje. Jeftin je jedino benzin. Verovali ili ne, litar košta samo 23 dinara dok se sve ostalo meri ne u milionima ili milijardama – već isključivo u bilijardama dirhama kako se zove nacionalna valuta.

Hotel Burdž al-Arab je simbol grada. Ili jedan od simbola. Iz daleka podseća na ogromno jedro ukrašeno heliodromom na kojem su ne tako davno Federer i Agasi odigrali teniski meč. Doseže u visinu od 321 metar, ali iako je najprestižnija nije i najviša građevina. Sa 160 spratova, i visinom od 828 metara, to je čudesni Burdž al-Kalifa sa svojih 57 bešumnih litova koji se kreću brzinom od 18 metara u sekundi… S vidikovca na 126. spratu pogled je čaroban.

Ovaj futuristički megapolis okupan blještavilom sunca na pesku Arabijske pustinje preseca prirodni vodeni kanal Krik, koji Dubai deli na dve celine – Deiru i Bur Dubai. Ali, tu su i desetine veštačkih kanala zbog čega su neki Dubai prozvali i “Venecijom istoka”. Skoro i da je tako jer Dubai, verovali ili ne, dnevno troši milion litara vode. Svaka travka, svaki cvet i svaka palma, na samo u Dubaiju već i u Abu Dabiju, glavnom gradu UAE, zaliva se bukvalno 24 sata sistemom “kap po kap”…

Visoke zgrade, staklo i beton… Svaka za sebe je malo arhitektonsko delo… Ako pomislite, gledajući sve to, da je baš ovde nastao izraz neboder, moguće je da ste i u pravu.

Ukras Dubaija su i široke avenije, metro s klimatizovanim stajalištima, najveća marina na svetu koju je napravi čovek, brojni šoping molovi… Dubai je ponosan i na svoj šoping festival kada je u svim šoping molovima sve mnogo, mnogo jeftinije, odnosno najjeftinije na svetu.… Ukras Dubaija su i široke avenije, metro s klimatizovanim stajalištima, najveća marina na svetu koju je napravi čovek, brojni šoping molovi… a i nije tako dalek jer se sada direktnim letom iz Beograda stiže do Dubaija za manje od pet sati.

Dubai je i grad s nekoliko stotina veličanstvenih hotela. Ipak, onaj najluksuzniji je u Abu Dabiju. U njegovih sedam zvezdica, uz sav futuristički glamur koji daruje, uračunat je i kolač posut zlatnim prahom… Da, u ovoj zemlji i u dva njena najlepša grada zapravo i nema čega nema. U Emirajt molu možete da se skijate a u Britanskom da sedite u kafiću čiji je inventar od leda. Čak vam i piće služe u ledenim čašama. U Burdž al Arabu samo za odabrane služi se koktel koji košta 10.000 dolara. Kada ga ispijete, zlatnu čašu možete poneti za uspomenu.

Dokaz da se u Dubaiju svaki dan nešto gradi je i podatak da je čak 15 odsto od ukupnog broja dizalica na svetu angažovano upravo na njegovim gradilištima.

Ovaj grad jednostavno treba videti, doživeti. Razloga je million a dva se zdvajaju:Dubai je i tamo gde je svaki detalj kao pogled na razglednicu ili pravi prizor iz mašte. Da bi vaš provod uistinu bio rajski agencija Big Blue vam, između ostalog, nudi i odličan smeštaj.

Hotel Cassells Al Barsha 4*( http://www.bigblue.rs/DUBAI_GRAD-Hoteli/CASSELLES_AL_BARSHA/2005/OpisHotela.aspx).

Aranžman je napravljen na bazi noćenja s doručkom (5 dana/4noćenja) po više nego prihvatljivoj ceni od 369 evra uz napomenu da je u ovoj ceni i avio-prevoz kao i svi transferi.

Marina Byblos 4**

Uživaćete, bez dileme, ukolio se odlučite da vaša baza u Dubaiju bude hotel Marina Byblos 4**, (http://www.bigblue.rs/DUBAI_JUMEIRAH-Hoteli/MARINA_BYBLOS_HOTEL/2320/OpisHotela.aspx#).

Nalazi se na zaista dobroj lokaciji koja vam omogućava brz transfer do svih lepota ovog megapolisa. Cena ovog aranžmana (od 443) više je nego prihvatljiva a pet dana sa četiri noćenja u Dubaiju pretvoriće se u uspomenu za sva vremena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 494 idi na stranu