Plaza de La Virgen (Foto: Ivana Kovačević)
Plaza de La Virgen (Foto: Ivana Kovačević)

Valensija: Tamo negde na obali Mediterana...

Podeli

Ovo je putopis za one koji vole špansku kulturu, muzeje, umetnost, ležeran način života, sunce, more… Ovo je putopis za sve one koji još nisu posetili Valensiju, da odu i istraže je, zaljube se u nju, jer neće zažaliti.

Španija je moja druga kuća, barem jednom godišnje moram da je posetim da bih vodila skladan život, Tako je bilo i ovog maja, odluka je pala, ponovo idem u Valensiju.

Treći po veličini grad u Španiji nastao je na obalama reke Turije, koju će kasnije zbog velikih poplava preusmeriti na obode grada, a dotadašnje korito isušiti i čitavom njegovom dužinom napraviti igrališta, parkove i terene za sport. To je najveći gradski park u Evropi.

U starom delu grada se nalazi trg Plaza de la Virgen, gde sva druženja i okupljanja počinju i završavaju se. On je žila kucavica grada. Grad je dobio naziv po latinskoj reči Valentia, što u prevodu znači snaga. I ovaj grad jeste bio snažan, odbranio se od velikog broja neprijatelja koji su ga vekovima okupirali jer je na dobrom geografskom položaju.

Stari deo grada je pun uskih ulica u kojima možete popiti kafu, jesti tradicionalno špansko jelo paelju, koja se ovde “rodila” ili popiti akva de Valensiju, koktel koji se samo u Valensiji priprema i pije. Za njegovu pripremu su vam potrebne ceđene narandže, španski šampanjac Cava, votka, smeđi šećer i led. Služi se u litarskim bokalima. Slatko je, odlično osvežava, ali ako malo preterate ustajanje od stola će biti veliki problem.

U Valensiji kao i u svim većim evropskim gradovima postoje besplatne ture sa vodičem, koga na kraju ture, u zavisnosti od toga koliko ste zadovoljni turom - častite. Ture traju oko dva sata i odličan su način da čujete stvari koje ne možete da nađete na netu.

Najuža kuća (Foto: Ivana Kovačević)
Najuža kuća (Foto: Ivana Kovačević)

Tako smo mi saznali priču o najužoj kući koja postoji, od 107 metara, u kojoj je živela porodica koja je morala svoju ćerku koja se spremala za Fajas, festival vatre, da oblači i priprema na trgu ispred kuće, jer velike, široke i kitnjaste haljine nije mogla da obuče u kući.

Inače, Fajas je festival posvećen dolasku proleća, traje pet dana, a kulminaciju ima 19. marta, na katolički praznik Svetog Josipa. Na taj dan, oko ponoći, počinje spaljivanje mnogobrojnih falja, predivnih skulptura od kartona i stiropora, u veličanstvenom plamenu i svetlosti.

Žene u Valensiji i danas drže do tradicije i za praznike oblače haljine koje su za to namenjene. Imali smo sreće pa smo ih sreli i zamolili da ih slikamo.

Haljine za fijestu (Foto: Ivana Kovačević)
Haljine za fijestu (Foto: Ivana Kovačević)

Ako se zateknete poslednje srede u avgustu u Valensiji,očekuje vas festival Tomatinja de Bunjol. Festival u kome paradajz uvek strada. Veliki broj kamiona zrelog paradajza tada defiluje ulicama pa ko god da se zatekao na tom mestu učestvuje u nesvakidašnjem festivalu gađanja paradajzom. Već nakon dva sata “tuča” prestaje i ulični čiastači vraćaju grad u normalno stanje.

Kad smo već kod paradajza, moram da spomenem hranu koju ne znam kako zovu, ali je vrlo ukusna. Tostira se hleb, svež paradajz se istre na trenicu i posluži u malim posudama, uz to ide maslinovo ulje i začini. Tost prelijete maslinovim uljem, posolite i stavite začine i so, na to stavite par kašičica sveže rendanog paradajza naravno može da se doda i nekoliko šnitica šunke i pivo, ukus je fantastičan.

(Foto: Ivana Kovačević)
(Foto: Ivana Kovačević)

Ono što još možete naći u starom delu grada je muzej keramike, nismo uspeli da uđemo unutra, jer tih dana zbog praznika nije radio, ali dovoljno je da se prošetate do njegove zgrade, koja je čitava od mermera i interesantno izgleda.

Muzej keramike (Foto: Ivana Kovačević)
Muzej keramike (Foto: Ivana Kovačević)

Mercado central ili Centralna pijaca se smatra jednom od najstarijih u Evropi koja je još uvek u funkciji. Prelepi vitraži na tavanici pijace mogu da pariraju najlepšim gotskim katedralama, a ni roba na pijaci neće vas ostaviti ravnodušnim. Šunke vise na sve strane, sirevi, masline, slatko u teglicama, sušeno voće.. Radnici na tezgama će vam bez po muke iseći šunku, napraviti sendvič baš po vašoj želji i odatle možete laganim korakom da se uputite do plaža, kojima se od centra grada laganim hodom stiže za 30 minuta. Do plaže ćete naići na divne parkove i univerzitetsko naselje koje u svom kampusu ima 18 škola i fakulteta. Ako šetnja nije ono što volite, onda tramvajem stižete za nepunih pet minuta do plaže.

Pijaca (Foto: Ivana Kovačević)
Pijaca (Foto: Ivana Kovačević)

Tri ogromne peščane plaže: Las Arenas, La Malvarosa i La Patakona prostiru se duž cele obale, koja je duga 20 kilometara. Pored same plaže nalazi se staza za trke Formule 1. A za one koji vole fudbal Valensija je mali raj. Stadion FK Valenesije Mestalja je hram fudbala.

Plaža (Foto: Ivana Kovačević)
Plaža (Foto: Ivana Kovačević)

Nemojte propustiti koridu, borbe bikova se po ustaljenom rasporedu ovde i dalje redovno odigravaju, takođe u samom zdanju se nalazi i muzej. U njemu ćete videti kako se korida razvijala, razne slike borbi, trofeje, odore matadora i čuti interesantnu priču od kustosa muzeja.

Preko puta koride je Zapadna železnička stanica, unutrašnjost stanice je ukrašena dobro očuvanim prelepim mozaicima. Vredi ući i videti.

Železnička stanica (Foto: Ivana Kovačević)
Železnička stanica (Foto: Ivana Kovačević)

Moderna znamenitost Valensije, koja se nalazi na svim razgledniicama i koju će vam svako spomenuti u priči, jeste Grad umetnosti i nauke (Ciudad de las Artes y las Ciencias). Kompleks sastavljen iz nekoliko delova: Muzeja nauke, palate u čijim se salama održavaju izložbe slika i muzički događaji (Palacio de las Artes Reina Sofía), akvarijuma drugog po veličini u Evropi (Oceanografic), 3d sala (Hemisferic) koja svakog sata ima različite filmove koje pušta u bioskopu koji ima oblik sfere, muzeja (Museu de les ciencies Principe Felipe) koji ima odličnu postavku i palate muzike (Palau de Música), koja poseduje nekoliko sala u kojima se održavaju koncerti, filmske projekcije i izložbe. Najbolje je da se informišete preko neta i onlajn kupite karte unapred, em je jeftinije, em tačno možete da izaberete šta želite.

Grad umetnosti i nauke (Foto: Ivana Kovačević)
Grad umetnosti i nauke (Foto: Ivana Kovačević)

Valensija je godinama bila industrijski grad, uložili su dosta novca, sredili grad i od njega napravili interesantnu turističku destinaciju sa posebnim šmekom, a i dalje dosta jeftiniju od Madrida i Barselone.

Piše: Ivana Kovačević

Preuzeto sa: www.mojeputovanje.net

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 502 idi na stranu