Budimpešta: Dunav, gulaš i violina

Šetnja metropolom tokom vrelih i sunčanih dana ne zvuči baš primamljivo osim ukoliko ne koračate glavnim gradom Mađarske. Na ulicama Budimpešte mogu se videti građevine projektovane u različitim arhitektonskim i umetničkim stilovima.

J. Vukašinović Izvor: novosti.rs
Pošaljite komentar
  1. @dekidj
    Pa znas kako, u svakom gradu pametan covek se raspita kod lokalaca koji taksi je pouzdan. Ili pogleda recenzije na internetu. Danas samo nepismen turista ne konsultuje internet pre nego sto ide u neku zemlju. Ako hocete da budete ovca koju deru, pokupite prvi taksi na ulici, i tako cete proci. Ne mozes prema tome ceniti kakav je neki grad. Ja na primer znam i da je taksi cena u Budimpesti otprilke kao i u Beogradu kad zoves normalno udruzenje. Budimpesta je za sladokusce, mesavina istoka i zapada, ako hoces goli zapad idi u Pariz ili London, i uzivaj u njihovoj skupoci i ostalim posastima. Najbolja stvar u Budimpesti je sto za cene slicne beogradskim nudi daleko vise, ali treba znati sta da trazis. Otrpilike kvalitet svega u Budimpesti je bolji nego u Beogradu, a kosta isto. Inace, nije tacno da Madjari ocekuju neki veliki baksis, to je u principu jako slicno kao i kod nas, osim u tih nekoliko ulica u najturistickijim zonama, ali cim se malo pomeris odatle, sve je krajnje normalno, i cak i jeftinije nego kod nas. Restorani su otprilike kao i kod nas, a pabovi su jeftiniji. Supermarketi su takodje jeftiniji i kvaltetniji. Prevoz je cak i u poredjenju sa zapadnom evropom odlicnog kvaliteta. Moguce da samo Skandinavija ili Minhen, Frankfurt ili Dizeldorf imaju bolji i oragnizovaniji prevoz, barem u centralnim zonama grada.Ali covek mora da malo boravi tamo i da donese posten sud, ne da udje u prvi kafe u najskupljoj zoni i onda da sudi.
    (Kole, 8. oktobar 2017 16:23)

    # Link komentara

  2. @anonymous
    „Szia/Jo napot kivanok, en beszelek magyarul, de nem jol, beszel angolul?“

    Možeš li, molim te, da ovo transkribuješ na srpski, da naučim.
    Ozbiljna sam
    (mhm, 20. avgust 2017 10:36)

    # Link komentara

  3. Ne svidja mi se ni Madjarska ni Budimpesta
    (Novosadjanin, 19. avgust 2017 09:21)

    # Link komentara

  4. Pesta je decenijama ispred BG-a...tu mislim bukvalno na sve:
    BG ne moze da uporedi sa Pestom:
    Cistoca,bezbednost,prevoz,standard,lepota,arhitektura,usluga....itd sve je na strani madjara,mnogo su oni ispred nas,to je realnost!...a mozes za male pare da ga posetis i da se provedes,nije daleko...svakako jedan od najlepsih gradova u evropi i treba ga posetiti bar jednom u zivotu.
    (dd, 18. avgust 2017 13:09)

    # Link komentara

  5. Prelep grad, mnogo nudi za malo novca. Često sam tamo jer uglavnom letim preko Budapest Ferihegy aerodroma, em je jeftinije, em imam priliku da malo vremena (uglavnom dan, dva) provedem u tom divnom gradu. A kad idem iz Novog Sada, nije mi velika razlika da l ću ići 100km do Beograda ili 300km do Pešte.
    Što se Mađara i engleskog tiče, mnogo su spremniji da pomognu ako razgovor počnete sa "Szia/Jo napot kivanok, en beszelek magyarul, de nem jol, beszel angolul?" Mnogo, ali mnogo, im znači ako se potrudite da bar nešto izgovorite na njihovom jeziku, koji je uz to izrazito težak.
    (anonymous, 18. avgust 2017 13:05)

    # Link komentara

  6. I ljubazni madjarski carinici.. koji obozavaju nas.
    (ortoped, 18. avgust 2017 08:59)

    # Link komentara

  7. @dragutin

    Dragi Dragutine, moram ti reci da je deki ipak u pravu. Vise puta sam bila u Budimpesti i desile su mi se iste stvari, naplatio je taksi cak 50 evra za par kilometara itd... Nesto sto mi se nikada nije desilo u Atini, Barseloni, cak Kairu ni Hurgadi itd. Slazem se sa dekijem da treba biti oprezan, kapiramo Evropa je, ali eto, desava se i tamo...
    (Ana, 18. avgust 2017 01:39)

    # Link komentara

  8. Lepa arhitektura, provod onako. Super za 50+. Ja sam navikao na dinamiku od 8 ujutro.
    (Bili, 17. avgust 2017 21:49)

    # Link komentara

  9. Ako idete u budimsku tvrđavu, razmenite pre toga evre za forinte(najbolje u Vaci ulici, jer je tu najbolji kurs) jer menjačnice na tvrđavi mnogo deru. Ok je BP, dosta podseća na Bg, ali ja bih pre išao opet u Sent Andreu, fantastičan mali gradić, posebno vredi otići tamo u proleće.
    (stevo, 17. avgust 2017 14:13)

    # Link komentara

  10. Jedan od najlepših gradova u Evropi. Lepo ćeš se provesti u Pešti ukoliko nisi glupi turista koji ne istraži koje je pouzdano taxi udruženje, koji pije kafu i jede na glavnim trgovima i šetačkim zonama i sl. Ipak je to Istočna Evropa, treba biti malo obazriv. ;)
    (Milan NS, 17. avgust 2017 13:30)

    # Link komentara

  11. Budimpesta je jedan divan grad za posetiti. Toliko stvari ima da se vidi, nije skupo za srpski dzep, a ukupni utisak je sjajan. Steta, mogao je Beograd da bude to sto je Budimpesta danas, ali avaj. Realno, iako ga volim najvise, BG je daleko iza Budimpeste, da ne spominjem druge centralnoevropske gradove slicne velicine poput Beca ili Praga. Obala Dunava, citadela, budimski zamak, zooloski vrt, muzej terora, ruin pabovi, atmosfera na trgovima i ulicama, prelepe fasade, ostvo na kojem se odrzava Sziget, dobra klopa, solidno pivo... Uvek se rado vracam u Budimpestu.
    (Dejan Jovanovic, 17. avgust 2017 12:20)

    # Link komentara

  12. Dragi dekidj, po tvom tekstu rekao bih da u Budimpesti nisi ni bio. Budimpesta je vrlo cist grad u kom su taksiji jeftiniji od beogradskih,recimo. Isto tako, cene hrane po restoranima su prihvatljive,naravno da je u provinciji jeftinije...
    (dragutin, 17. avgust 2017 11:33)

    # Link komentara

  13. Bio sam u Budimpešti mesec dana u novembru prošle godine. Što se tiče klope ne mogu da nam pridju, ukus hrane im je drugačiji od našeg i vuče mi na neki veštak,usluga (prodavnice,hoteli,restorani) im je prosečna, infrastruktura im je ok i ko voli arhitekturu ima šta da se vidi. Što se tiče noćnog života nisam puno izlazio jer sam bio poslom ali ono što sam video barem po preporuci nekih ljudi, ni tu ne mogu da nam pridju. Ono što mi je zapalo za oko jeste da je za jednu metropolu dosta čist grad tj u poredjenju sa Beogradom. Nema ni približno toliko đubreta kao u BG-u. Još jedna stvar koja mi se dopala jeste gradski prevoz, mesečna karta koliko se sećam je bila malo skuplja nego ovde ali je zato prevoz NEUPOREDIVO bolji, brži, tačniji. Znači i vikendom nisam čekao bus duže od 10 min a radnim danima ide na svakih 2-3 min i nekim čudom nema gužve u saobraćaju. E sad moguće da sam imao nekog ko će da mi pokaže više stvari u samom gradu moj utisak bi bio drugačiji ali kažem išao sam poslom.
    (Brdjanin, 17. avgust 2017 10:18)

    # Link komentara

  14. Prelep grad, ali što se tiče gulaša najbolji je na severu Vojvodine. I Mađari dolaze u Suboticu da jedu gulaš I galušku!
    (Dejo, 17. avgust 2017 09:44)

    # Link komentara

  15. Da, Dunav, gulas i violina... od toga jedino Dunav.
    Prljavstina, ostaci cigareta i boca, limenki... (posledica zakona pusenja samo na otvorenom).
    Gulas je ukusniji u Miskolcu i Segedinu. Mnogo ukusniji i mnogo jeftiniji.
    Violine nema, mozda u Becu.
    Taksisti za izbegavanje, hoce da "oderu", uspeli su da me prevare i naplate 20 eura nesto sto kosta 4. Nije za pricu, ali oprezno.
    Merilo da li vam se svidja neki grad kod mene je da li zelim da se nekad vratim?
    Ne, u Budimpestu, nikako!
    Za razliku od Pariza, Istanbula, Londona, Beca...
    (dekidj, 17. avgust 2017 09:12)

    # Link komentara

  16. Madjari i engleski dva razlicita pojma...hehe aliii kad im se kturno obratim sa "bocanot nem iertem modjorul, beselni ongolul".. onda se trude iz petnih zila da vam bar nesto kazu na engleskom.
    Inace madjarski jezik je prilicno trzak za nauciti...sem itca za ulica i ut za put.. Uzivajte u Bidimpesti, jedan od naaaaajlepsih gradova na svetu.
    (irelandcalling, 17. avgust 2017 08:45)

    # Link komentara