Pametno i praktično: Odlazićemo na aerodrom bez prtljaga?

Procedure u avio-industriji bi uskoro mogle da se promene i postanu mnogo praktičnije. Naime, avio-kompanije u Britaniji žele da uvedu sistem po kojem će se prtljag odnositi od vaše kuće kako bi se rasterili aerodromi i proces ubrzao.

Izvor: B92
Pošaljite komentar
  1. Redovno putujem sa HongKong aerodroma. Prtlhag predam jos u gradu, potom idem na divnu veceru u gradu. Sa luksuznim metroom stizem na aerodromu, u rukama bordingcard i pravo u avion. E ljudi gde mi zivimo?
    (Zorcevic, 30. jul 2017 19:52)

    # Link komentara

  2. a sto to ne bi moglo i u Srbiji...Zasto smo uvek tako puni negativnih komentara .
     (sasa, 22. jul 2017 13:16)

    # Link komentara

  3. cela poenta je onom na kraju- da paranoidi imaju dovoljno vremena da svaki kofer dobrooooo isproveravaju
     (Kaboom, 21. jul 2017 20:43)

    # Link komentara

  4. XA XA. Odlazice te bez prtljaga ali ce te i stizati bez prtljaga.
    (Zoran, 21. jul 2017 19:13)

    # Link komentara

  5. Postanske usluge su avanzovale.Zna se tarifa po kg i km.Ako je aerodrom premasio kapacitet u udarnom periodu opcije su prosirenje ili izmestanje prikupljanja prtljaga.Kada se avio kompanijama podigne fee po putniku same prihvatace i takva resenja
     (realno, 21. jul 2017 19:04)

    # Link komentara

  6. Postoji u Japanu, odlično funkcioniše, lično probali. Može da se koristi i ako putujete vozom ili nekim trećim prevoznim sredstvom. Tamo ni sekunde nisam razmišljala da pošaljem kofere, prvenstveno zbog ličnog komfora. Ali u Srbiji? Gde lokalne kurirske službe redovno gube pakete, a FedEx i DHL kasne danima i greše adrese. Zaboravite, nema šanse da ćemo mi doživeti da to funkcioniš.
    (sve iz komentara lično iskusila, 21. jul 2017 18:01)

    # Link komentara

  7. ovde u Švajcarskoj železnice imaju ugovor sa Swissom da za vas čekiraju prtljag. Živim u Bernu, a kada letim iz Ciriha, dan ili dva pre leta predam prtljag tu kod mene na salteru zeleznice, odštampam boarding card kući i idem direktno na gejt. usluga železnice po koferu kosta 35 chf. moglo bi to i u Srbiji, da je poverenja i sistema. zaobišle bi se ogromne guzve i ustedelo vreme. naravno i ne za 35 chf, za neku primereniju cenu.
     (runner, 21. jul 2017 17:15)

    # Link komentara

  8. U Hong Kongu se prtljag cekira na centralnoj zeleznickoj stanici vec vise od 10 godina.
     (Isla, 21. jul 2017 15:16)

    # Link komentara

  9. Ovako nesto vec postoji u Seulu.
    (Villain, 21. jul 2017 14:08)

    # Link komentara

  10. i kad izadješ iz aviona prtljaga nema ???
     (kikiriki, 21. jul 2017 13:37)

    # Link komentara

  11. Hoce! Za 100 godina kada avion doleti u vase dvoriste da vas "pokupi".
    (sisoje, 21. jul 2017 12:35)
    Kako je lepo kad procitas tekst, pa vidis da je to vec zazivelo u nekim zemljama. I onda vidis ovakav komentar... Zamisli skolujes se za hirurga, citas samo naslove lekcija i mislis da znas celo stivo... Auuuuuu
    (..., 21. jul 2017 13:14)

    # Link komentara

  12. Sve su to koncepti koji su postojali i osamdesetih godina proslog veka ali su uglavnom ukinuti zbog velikih troskova. Negde su se zadrzali malo duze ali uglavnom za putnike prve i biznis klase. Recimo SAS je bio veoma popularan zbog mogucnosti za check in u raznim hotelima sirom sveta. U HKG ne postoji check in kod kuce, vec sa zeleznicke stanice. Svaka kompanija ima svoja pravila i u vecini slucajeva prtljag mora da se preda 24 h pre leta.

    Jedno je sta rasprljava vlada a drugo sta misle kompanije. U danasnjem svetu gde check in agenti predstavljaju veliki trosak i gde se sustina poslovanja svela na rezanje troskova usluga check in-a van zgrade moze samo da poveca troskove.Osamdesetih godina kada ste prtljag skoro pa mogli da unesete direktno sa ulice u avion taj koncept nije bio isplativ. Danas najveci trosak za prtljag predstavlja sigurnosna provera i manupulacija do samog aviona, a to se ne moze izbeci ma gde god da je check in.

    Veca je verovatnoca da cemo se u buducnosti sami cekirati jer to vec postoji a ne da neko skuplja prtljag po kucama. Skupljanje prtljaga po gradu zahteva daleko vise radika nego sto danas ima check in agenata i povecava troskove nekoliko puta. Mozda ce ti koncepti biti dostupni za putnike visih klasa, ali varijacije na temu postoje vec 40 godina .
    (Alex, 21. jul 2017 13:09)

    # Link komentara

  13. Hoce! Za 100 godina kada avion doleti u vase dvoriste da vas "pokupi".
    (sisoje, 21. jul 2017 12:35)

    # Link komentara