Nova železnička pruga u Keniji posle više od 100 godina

U Keniji će ove nedelje biti predstavljena prva nova železnička linija posle duže od jednog veka. Povezaće glavni grad Kenije Najrobi sa lučkim gradom Mombasom, a u sredu će prevesti prve putnike na trasi u dužini od 472 kilometra, prenosi Frans pres.

Izvor: Tanjug
Pošaljite komentar
  1. Svaka čast!
    (jovan, 31. maj 2017 02:34)

    # Link komentara

  2. Znači...100 godina im je trebalo da se "sastave",posle Engleza...napredno

    Setih se priče iz davnina..Mozambik,oslobodio se,Rusi im šalju žito,hranu.Onda sledi slika pekare u kojoj sede lokalni radnici i blenu...u magacinu naslagano brašno,a gazda Portugalac otišao.Nema hleba.Radili su u toj pekari godinama a nisu naučili da prave hleb.
    (justin, 30. maj 2017 16:57)

    # Link komentara

  3. Radnici na toj pruzi su u proslosti imali dosta problema,izmedju ostalih i napade u Tsavu od 2 lava ljudozdera koji su ubili preko 100 radnika. Zbog povecanog testesterona, lavovi u Tsavu nemaju grivu i mnogo su agresivniji od ostalih. Slucaj sa radnicima se izdvajao, jer su ova 2 lava napadala vise iz obesti, dok ih nije ubio porucnik Patterson. Bio i film o tome sa Val Kilmerom.
    Drago mi je sto ce pruga biti koriscena jer su putevi od Nairobija do Mombase bili uzas kad sam bila 2007-me. Truckali smo se satima, uzelo nam je 3 puta vise vremena; kad smo konacno stigli, bili smo toliko prasnjavi, da kad smo skinuli cvike, narod u hotelu je poceo da nam se smeje - imali smo 'krugove' oko ociju.
    (Ljiljana, London, 30. maj 2017 05:01)

    # Link komentara

  4. Afrika je svoju sansu za razvoj imala kad je bila pod kontrolom kolonijalnih sila. Secam se price jednog profesora koji nam je pricao o planovima koje su imali za Afriku. U secanju mi je ostala prica o pruzi koja je trebalo da spoji sever i jug. Kad god procitam ovako nesto setim se toga.
    (Hegel, 29. maj 2017 23:03)

    # Link komentara

  5. @konzervativac
    Nije to paradoks nego strateška cenzura kao veština vladanja koja ljude ostavlja sterilnim da bilo šta sami čine a sve zarad imidža kolonizatora. Inače afrika po prvi put u poslednjih 200 godina ima pozitivan prirodni priraštaj, jer eto preživljava konačno dovoljan broj mladih ljudi, to najviše govori o kolonijalnom razvoju. Ne meri se uspeh jedne zemlje količinom kredita koje je dobila za rudu koja joj je uzeta na ime isplate rata kako bi dobila nove kredite. Afrika nema plovne puteve i ne može da bude bogata zemlja, afrika nema pretpostavke za rast u vidu rezerva vode, pruga je tek šansa da pojedini prežive ako odole izazovima ili pobede u sukobima koji im slede.
    (nije sve epp, 29. maj 2017 21:49)

    # Link komentara

  6. Paradoks je da je Afrika vrhunac ekonomskog razvoja dostigla u kolonijalno doba.
    (konzervativac, 29. maj 2017 14:33)

    Pa nisu afrikanci prestali da budu kolonije zbog ljudskih prava, nego zato što su Britanci, Holanđani, Belgijanci i ostale lopurde opljačkali sve što je bilo ekonomski isplativo da se opljačka. Izuzetak je samo Južna Afrika ali to je zato što su amerikanci umešali prste "a koliko je moj deo" i oborili šemu koja je još donosila brdo para.
    (Mythbuster, 29. maj 2017 18:24)

    # Link komentara

  7. Ovi brze napravili prugu nego mi :)
    (Losmi, 29. maj 2017 15:47)

    # Link komentara

  8. Paradoks je da je Afrika vrhunac ekonomskog razvoja dostigla u kolonijalno doba.Od dekolonizacije oni tonu sve dublje i dublje.Ima par svetlih primera koji su imali srece da pronadju naftu pa ih je to izvuklo iz bede,ostatak podsaharske Afrike potop.Najbolji primer je Liberija,jedina zemlja u Africi koja nije nikada kolonizovana otuda i naziv i koja je trenutno druga najsiromasnija zemlja sveta.Inace poznata po gradjanskim ratovima i vodjama vojnih frakcija koji su izvrsavali kanibalizam nad svojim protivnicima,postoji odlican dokumentarac na youtube o tome.
    (konzervativac, 29. maj 2017 14:33)

    # Link komentara