Jedno od najplaćenijih IT zanimanja o kome se malo govori

Poznato je da veštine za pisanje programskih kodova, kreiranje sajtova i razvoj mobilnih aplikacija donose ono o čemu mnogi maštaju – siguran posao, vrhunsko okruženje za rad i odličnu zaradu. Međutim, širok spektar mogućnosti koje nudi oblast informacionih tehnologija za obrazovane stručnjake se tu ne završava.

Pošaljite komentar
  1. @To je mala plata za IT menadzera. U Srbiji ti da vodis uspesnu firmu i da pritom teras lenjivce( programere) da se probudi na vreme i odradi posao u roku? Tesko pa pretesko. Tu se samo gube zivci i vreme. Bolje neka nasi lenjivci rade za strane kompanije kako bi uvideli sta je cvrsta ruka.


    Jesi li sam programer?
    Kako si zakljucio da su programeri lenjivci?
    Kako ti mozes da znas koliki su rokovi, u dinamickoj tehnologiji, sto znaci da uglavnom nemas iskustvo sa zadatkom koji dobijes?
    Jesu li rokovi kakvim ih klijenti postave?
    Ako je tako, zasto onda ne zaposle svoje ljude da urade za toliko.

    Posao zahteva izuzetnu koncentraciju, posvecenost detaljima, svez mozak. Meni je prvi direktor za kog sam radio rekao da nije realno ocekivati vise od 4 sata efektivno. Covek sa 15 godina iskustva. Ili ti mozda znas bolje?

    Zar cvrsta ruka, koju predlazes, ne mora biti i siroka ruka? Pa kako onda posle 3.5 godine i fakulteta sam upravo jednva presao nemacki minimalac, mada za Srbiju stojim dosta dobro? Nemam ja nista protiv strane cvrste ruke, koja nas i placa kao strance.

    IT sektor pravi mnogo vise od 15.000$ po zaposlenom godisnje, sto je prosek srpske privrede (nije isto sto i GDP per capita).

    Da imamo vise ovakvih lenjivaca, bili bi bar Ceska.
    (Nebojsa, 21. oktobar 2017 15:53)

    # Link komentara

  2. Igrom slučaja sam radio kao freelance developer za ekipe u kojima sam bio kontrolisan od strane project manager-a. I svi do jednog su bili vrhunski eksperti u stanju čak da uoče greške ili objasne bolja rešenja u kodu. Doduše to su bili strani project menadžeri, možda se u Srbiji od njih ne zahteva da znaju programiranje. Radio sam čak i za ekipu koja je pravila softver za jedan od Amazon servisa i lik koji je bio project menadžer je morao sve da nas koordiniše i proverava bez obzira na vremensku razliku, bukvalno je odgovarao na sva pitanja u roku od minut i imao sam utisak da radi 24/7 bez prestanka. Ja se iskreno nadam da je primao 10 puta više od mene jer ja to što je on radio nikada ne bih mogao.
    (Pametnjaković, 29. septembar 2017 13:06)

    # Link komentara

  3. ovo su karakteristike šefa u bilo kojoj industriji u severnoj Americi, a ne samo u IT; o različitim školama management-a vezanim za kulturološke razlike za početak preporučujem pročitati Geert Hofstede "Cultural constraints in management theories"

    pozdrav
    (munze, 29. septembar 2017 12:14)

    # Link komentara

  4. To je mala plata za IT menadzera. U Srbiji ti da vodis uspesnu firmu i da pritom teras lenjivce( programere) da se probudi na vreme i odradi posao u roku? Tesko pa pretesko. Tu se samo gube zivci i vreme. Bolje neka nasi lenjivci rade za strane kompanije kako bi uvideli sta je cvrsta ruka.
    (vtron, 29. septembar 2017 11:32)

    # Link komentara

  5. Hocu da budem IT menadzer. Koji faks da upisem?
    (Mitar, 29. septembar 2017 11:12)

    # Link komentara

  6. Hmm nesto nisam bas siguran sta zapravo danas znaci biti IT menadzer jer sam nalazio oglase za posao sa tim nazivom a radilo se o nekome ko treba da odrzava hardver i softver u firmi.Ako govorimo on IT timovima u velikim firmama vecina, uz ono svaka cast malobrojnim izuzecima, vecina IT menadzera koje sam u svojoj skoro 20 godina dugoj karijeri upoznao su dosli na tu poziciju preko veze, znali su vrlo malo o IT ju ali su uvek bili sa menadzmentom upleteni u razne sumnjive nabavke IT opreme za firmu.Takodje takvi su gledali da se po svaku cenu rese onih koji nesto vise znaju od njih.Bas zato nikada nisam ni zeleo da postanem IT menadzer.Inace postati tehnicki lider u IT timu malog startupa gde ste kao jedan od istih uspeli da nadjete resenje za problem i tako stekli vodecu poziciju jeste pravo zadovoljstvo.
    (Stevan, 29. septembar 2017 09:57)

    # Link komentara

  7. Evo ja sam IT inzenjer, normalno placen, zivim normalno u Srbiji... svima zelim isto, ali radno okruzenje programera nije nesto sto je idealno, bez obzira kakve vam fun rooms poslodavac sredi, vi ipak sedite vise od 8 sati. Ja sa 30 imam isijas i to je cinjenica
    (istina, 29. septembar 2017 09:50)

    # Link komentara