Kragujevac - Društvo - B92 Lokal

Izabrani dobitnici Đurđevdanske nagrade grada Kragujevca

Zvanje Zaslužni građanin grada Kragujevca dodeljeno je Mirku Puzoviću za izuzetan i višegodišnji doprinos afirmaciji Grada u zemlji i inostranstvu.

Izvor: Grad Kragujevac Kragujevac
Podeli
Foto: Depositphotos/fotoaliona
Foto: Depositphotos/fotoaliona

Zvanje je dodeljeno odlukom odbornika Skupšine grada, a na predlog gradonačelnika Nikole Dašića.

Puzović, proslavljeni jugoslovenski bokserski reprezentativac tokom uspešne karijere bio je po tri puta prvak države, Balkana i osvajač „Zlatne rukavice“.

Dva puta je bio vicešampion Evrope, a 1982. na Svetskom prvenstvu u Minhenu osvojio je bronzanu medalju. Bio je član Bokserskog kluba Radnički iz Kragujevca. Najveći uspeh u karijeri bilo je osvajanje bronzane medalje na Letnjim olimpijskim igrama 1984. u Los Anđelesu.

Odbornici Skupštine grada, na sedmom redovnom zasedanju, usvojili su i Odluku o dodeli Godišnje nagrade grada Kragujevca – Đurđevdanske nagrade za dela koja su postala dostupna javnosti u 2020. godini

Pred Komisijom za ocenu predloga kandidata za dodelu Godišnje nagrade našlo se 22 predloga.

"S obzirom na to da je odlukom o priznanjima grada moguće izabrati svega osam kandidata, zadatak nije bio lak jer su svi kandidati ponos grada, ali smo morali da postupimo u skladu sa normama", rekla je obrazlažući predloge Sanja Tucaković predsednica Komisije i članica Gradskog veća za lokalnu samoupravu.

U oblasti umetnosti dobitnik Đurđevdanske nagrade je Udruženje građana „Opera Nova Kragujevac“ za premijerno izvođenje operske predstave Kristofa Vilibalda Gluka „Orfej i Euridika“.

"Namera Komisije je bila da na taj način podrži udruženje koje se već godinama bori za oživljavanje operske scene i u tome uspeva, s obzirom na to da je predstava bila spektakl i izazvala veliko ineteresovanje publike", istakla je Sanja Tucaković.

U oblasti nauke opredelili smo se za prof. dr Maju Anđelković za objavljena dva trojezična monografska dela – prevod sa srpskoslovenskog dela Svetog Save „Žitije Svetog Simeona“ i propratne tekstove, navodi se na sajtu grada Kragujevca.

U oblasti medicine predložili smo dr Boru Evtova, posthumno, za izuzetan doprinos medicini tokom radnog veka, koji je nažalost preminuo od posledica COVID – 19.

U oblasti obrazovanja Komisija se opredelila za Iliju Vitoševića, Petra Mihajlovića i Mitra Arsovića, koji su na 6. Evropskoj geografskoj olimpijadi ( Egeo ) osvojili dve zlatne i jednu bronzanu medalju u konkurenciji 100 učenika iz 15 zemalja.

U oblasti sporta bilo je dva kandidata. Opredelili smo se za Gorana Ilića za uspehe na bodibilding takmičenjima – osvojenim prvim mestima na Balakanskom i Dajmond kupu, kao i trećem mestu na Svetskom prevenstvu.

U oblasti humanitarnog karaktera bilo je dosta predloga. S obzirom na to da imamo pravo da dodelimo dve nagrade u istoj oblasti Komisija je, istakla je Tucaković, predložila Dom zdravlja Kragujevac i zaposlene, jer u kontinuitetu nesebično sebe daju već duže od godinu dana. Drugi predlog je Igor Janković za ispoljenu hrabrost i požrtvovanost prilikom spašavanja učesnika saobraćajne nesreće iz korita reke Lepenice.

Nagrade će, tradicionalno, biti uručene 6. maja na Dan grada na svečanoj sednici Skupštine grada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.