Ljubimac na B92.net

Nije ga bilo ceo vek: Pronađen noćni papagaj

Nije ga nigde bilo skoro 100 godina, a onda su ga pronašli u dubinama netaknute prirode zapadne Australije. Noćni papagaj je vrsta za koju se smatralo da je odavno izumrla, ali su se pre nekoliko godina pojavile naznake da to možda i nije baš tako.

Izvor: iflscience.com
Podeli
Printscreen YouTube/SciNews
Printscreen YouTube/SciNews

Na jednom udaljenom ranču u Kivnslendu ornitolozi su snimili jedni nauhvatljivu pticu u letu. To im je dalo nadu da noćni papagaj možda baš i nije potpuno isčezla vrsta. Narednih sedam godina tregali su za staništem te ptice.

Onda su, pre oko nedelju dana, iz jednog grma čuli piskutav zvuk koji im nije bio poznat. Sutradan su se vratili na to mesto i, na opšte oduševljenje, ugledali zeleno-žutu pticu koja se stvorila ispred jednog od članova tima.

"Bili smo potpuno ushićeni i uzbuđeni. Desilo se nešto na čemu smo radili i čemu smo težili dugo vremena i što je mnogo ljudi pokušavalo da uradi. Bili smo vrlo, vrlo uzbuđeni!", izjavio je ornitolog Brus Grejtvič.

Noćni papagaj je primećivan u nekoliko navrata poslednjih godina, pa stručnjaci pretpostvaljaju da ptica nije potpuno isžezla, kao što se mislilo, već da je sa bila skrivena u predelima netaknute prirode.

Prati B92 na Viberu

Zanimljivosti

Nesvakidašnji prizor: Medved sa gumom za kupanje uživa u dvorištu kuće

Na Jutjubu je objavljen snimak na kojem se vidi kako crni medved uzima gumu za kupanje i stavlja je oko svog stomaka. Iako je ovaj potez nasmejao mnoge korisnike društvenih mreža, bilo je i onih koji su autora snimka upozorili na opasnost, s obzirom na to da je rekao kako ovo nije njegov prvi susret sa crnim medvedom. Dan ranije muškarac je video kako medved jede hranu iz smeća, a primetio ga je i kod bazena. Pogledajte video-snimak:

Zanimljivosti ponedeljak 21.08. 08:45 Komentara: 1

Spasao papagaja iz neljudskih uslova, a on svoju sreću iskazuje plesom

Mnogi misle da je briga o papigama nije zahtevna, ali to nije tako. Potrebno im je mnogo pažnje i nije lako držati ih u domu. Ovaj mališan je bio zanemarivan punih četrnaest godina i zbog toga počeo da kida sam sebi perje. Ali, ovaj čovek sa snimka mu je spasao život i pokazao mu šta je ljubav. Otkako je u njegovom domu, Guči ne prestaje da pleše. Obožava sve vrste muzike i oduševi se čim čuje bilo kakvu melodiju. Njih dvojica su nerazdvojni, a njihov ples pogledajte u videu:

Zanimljivosti nedelja 13.08. 08:45 Komentara: 3
strana 1 od 189 idi na stranu