Ljubimac na B92.net

Let avionom? Arapi će dati i mnogo više za svoje ptice

Fotografija sokolova koji se voze avionom postala je senzacija na internetu. Ipak, vlasnici tih ptica spremni su da odu i mnogo dalje za svoje ljubimce.

Guardian Izvor:
Podeli
I Novak Đoković se upoznao sa čarima sokolarstva (Foto: Gettyimages)
I Novak Đoković se upoznao sa čarima sokolarstva (Foto: Gettyimages)

Ptice saudijskog princa lete samo avionom (FOTO/VIDEO)

Bogati Arapi, kolekcionari sokolova, trude se da njihovi ljubimci dobiju negu i pažnju kakvu ne dobijaju ni mnogi ljudi.

Ptice, od kojih svaka košta oko 10.000 dolara (neke i po milion), voze se luksuznim automobilima, putuju komercijalnim letovima, jedu najskuplju hranu i leče se u specijalističkim sokolarskim bolnicama. Bolnica za sokolove u Abu Dabiju najveća je te vrste na svetu.

Foto: Gettyimages
Foto: Gettyimages

Osnovana je 1999. i u njoj se leči 11.200 sokolova godišnje. U ovoj nesvakidašnjoj ustanovi nalazi se ogromna operaciona sala, napredna oprema za uvođenje u anesteziju, oftalmološko odeljenje, aparati za praćenje stanja pacijenta, laserski uređaji, odeljenje za digitalnu radiologiju i endoskopiju.

Soko pod anestezijom (Foto: Gettyimages)
Soko pod anestezijom (Foto: Gettyimages)

Sokolarstvo je drevna veština koja se smatra neodvojivom od arapskog nasleđa. Praktikuje se već hiljadama godina na Bliskom istoku, jer su beduinska plemena koristila ptice kako bi lovila u pustinji.

Danas sokolovi bogatih šeika imaju GPS čipove, a treniraju ih uz pomoć malih dronova koji nose mamce i stimulišu ih da izvrše određenu komandu.

Foto: Gettyimages
Foto: Gettyimages

.

Foto: Gettyimages
Foto: Gettyimages

.

Foto: Gettyimages
Foto: Gettyimages

.

Foto: Gettyimages
Foto: Gettyimages

.

Prati B92 na Viberu

Zanimljivosti

Zna ljubimac ko je krivac...

Jedna Amerikanka okrivljena je za ubistvo svog supruga, kome je svedok bio niko drugi do njegov papagaj. Glena Duram (49) iz Mičigena je optužena da je, u maju 2015. godine, ubila svog muža Martina (46) ispalivši u njega pet hitaca iz pištolja.

Zanimljivosti petak 21.07. 15:30 Komentara: 0

Njegovo veličanstvo - carski pingvin

Zbog svog uspravnog i elegantnog držanja, visine koju nijedna vrsta pingvina ne može da dosegne, podignute glave, ali i lepote kojom kao da se ponose, dobili su naziv carski pingvini. Njihovo carstvo nalazi se između šezdeset šestog i sedamdeset sedmog stepena geografske širine, na Antarktiku, i pluta morem. Sami ga nikada ne bi napustili, ali se ipak desi da poneki pingvin zaluta van ovih granica, ali i da bude odveden u zatočeništvo u kome život može biti prijatniji, ali ne tako carski.

Zanimljivosti petak 21.07. 08:40 Komentara: 5
strana 1 od 187 idi na stranu