Ljubimac na B92.net

Koliko vode dnevno je potrebno psu?

Vlasnici pasa često ostavljaju vodu u činiji misleći da će ljubimac popiti onoliko koliko mu je potrebno. Međutim, praćenjem unosa vode možete poboljšati njegovo zdravlje, sprečiti bolesti i obezbediti dovoljno hidratacije.

Izvor: zivotinje.rs
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Doziranje vode zavisi od nekoliko faktora – od veličine i starosti psa, hrane, aktivnosti, lekova, pa čak i vremenskih uslova.

Zdrav pas u proseku dnevno treba da popije oko 60 ml vode po kilogramu telesne težine.

Unošenje tečnosti podjednako je važno kao i zdrava ishrana. Vrsta hrane koju pas unosi utiče na njegove dnevne potrebe za vodom. Psi koji jedu samo suvu hranun moraće da unose malo više vode od osnih koji jedu konzerviranu. Takođe, Izbegavajte da psu dajete hranu koja povećava žeđ, kao što je hrana sa povećanim količinama natrijuma.

Štene treba da unosi pola čaše vode na svaka dva sata i treba ga stalno pratiti.

Ukoliko volite da se rekreirate zajedno sa svojim psom, obavezno ponesite i vodu. Dajte psu nekoliko kockica leda da se osveži, a zatim malo vode, kako bi se sprečilo nadimanje.

Normalno, leti psi imaju veće potrebe za unošenjem vode.

Ukoliko vaš pas unosi lekove, posavetujte se sa veterinarom da li je potrebno manjiti ili povećati unos vode tokom terapije.

Imajte na umu da ako vaš pas ne unosi dovoljno tečnosti, ili unosi previše, to može biti znak nekog oboljenja. U tom slučaju, potražite pomoć veterinara.

Izvor: zivotinje.rs

Prati B92 na Viberu

Psi

Žene bolje od muškaraca razumeju lavež pasa

Psi imaju iznenađujuću sposobnost da svojim ponašanjem i lavežom ukažu ljudima šta žele. Žene su bile bolje od muškaraca u prepoznavanju znakova kada je pas razigran, a kada ima osećaj straha ili ljutnje, otkrili su naučnici.

Psi četvrtak 18.05. 17:46 Komentara: 3

Jastuče za kuče, ali i mače: Razmazite svoje ljubimce

Hajde da budemo iskreni – svako od nas voli da razmazi svog kućnog ljubimca. Tako je i nastalo “Jastuče za kuče”, brend koji je podređen slavljenju lika i dela vašeg ljubimca, ali i njegovom konformizmu. Dotle je došlo da je jastuče za kuče u međuvremenu postalo i jastuče za mače, ali i ponekog papagaja.

Psi sreda 17.05. 11:46 Komentara: 8

Sa psom u tržni centar - da ili ne?

Na objavu da Big šoping centar postaje "pet frendli" i da otvara svoja vrata kućnim ljubimcima lakšim od osam kilograma, mogli su se pročitati oprečni komentari na društvenim mrežama.

Psi utorak 16.05. 08:33 Komentara: 53

Ovaj momak pruža toplinu i radost napuštenim psima

Mladić ide ulicom i grli ulične pse. Želja mu je da pruži ljubav onima koji je nikada nisu iskusili. Iako ne prihvataju sve kuce to iz prvog puta, čak i oni neodlučniji na kraju završe u njegovom zagrljaju. Njegov čin je deo većeg projekta, čiji cilj je da pruži toplinu i radost napuštenim psima.

Psi petak 12.05. 14:50 Komentara: 18
strana 1 od 131 idi na stranu