Ljubimac na B92.net

Koliko vode dnevno je potrebno psu?

Vlasnici pasa često ostavljaju vodu u činiji misleći da će ljubimac popiti onoliko koliko mu je potrebno. Međutim, praćenjem unosa vode možete poboljšati njegovo zdravlje, sprečiti bolesti i obezbediti dovoljno hidratacije.

Izvor: zivotinje.rs
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Doziranje vode zavisi od nekoliko faktora – od veličine i starosti psa, hrane, aktivnosti, lekova, pa čak i vremenskih uslova.

Zdrav pas u proseku dnevno treba da popije oko 60 ml vode po kilogramu telesne težine.

Unošenje tečnosti podjednako je važno kao i zdrava ishrana. Vrsta hrane koju pas unosi utiče na njegove dnevne potrebe za vodom. Psi koji jedu samo suvu hranun moraće da unose malo više vode od osnih koji jedu konzerviranu. Takođe, Izbegavajte da psu dajete hranu koja povećava žeđ, kao što je hrana sa povećanim količinama natrijuma.

Štene treba da unosi pola čaše vode na svaka dva sata i treba ga stalno pratiti.

Ukoliko volite da se rekreirate zajedno sa svojim psom, obavezno ponesite i vodu. Dajte psu nekoliko kockica leda da se osveži, a zatim malo vode, kako bi se sprečilo nadimanje.

Normalno, leti psi imaju veće potrebe za unošenjem vode.

Ukoliko vaš pas unosi lekove, posavetujte se sa veterinarom da li je potrebno manjiti ili povećati unos vode tokom terapije.

Imajte na umu da ako vaš pas ne unosi dovoljno tečnosti, ili unosi previše, to može biti znak nekog oboljenja. U tom slučaju, potražite pomoć veterinara.

Izvor: zivotinje.rs

Psi

Da li je vaš pas pod stresom?

Većina vlasnika svesna je činjenice da njihovi ljubimci pate od anksioznosti i stresa od razdvajanja ukoliko predugo ostaju kod kuće sami. Međutim, postoji još mnogo faktora i svakodnevnih situacija koje uznemiravaju pse, a neka ponašanja vam mogu ukazati da je vaš ljubimac pod stresom...

Psi četvrtak 30.03. 08:55 Komentara: 0

U ovom manastiru živi pas monah

Psi su naši članovi porodice, neki psi rade u bolnicama kao terapijski psi, neki idu u vojsku ili rade u policiji, a znamo i za psa koji je bio astronaut. U tom smislu, ne čudi što u Boliviji trenutno živi i pas-monah!

Psi petak 10.03. 08:50 Komentara: 9
strana 1 od 128 idi na stranu