Ljubimac na B92.net

Kada su mališani spremni da se staraju o ljubimcu?

Pre nego što udomite kućnog ljubimca, važno je da budete sigurni da i vaši mališanu mogu da preuzmu deo odgovornosti o brizi. Da li su vaša deca spremna za kućnog ljubimca ili treba još sačekati?

Izvor: zivotinje.rs
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Mališani često od roditelja traže kućnog ljubimca, ali obično nisu dovoljno zreli da se brinu o njemu. Ako nemate vremena da izvodite psa u šetnju ili da zamenite pesak maci, a želeli biste da sa detetom podelite tu odgovornost, bitno je prepoznati kada su vaši mališani spremni da brinu o kućnom ljubimcu. Ponekad treba sačekati...

1. Kućni poslovi

Ako dete ne zaboravlja da obavi kućne poslove za koje je zaduženo, to je dobar znak. Ponekad mališana treba podsetiti da izbaci đubre ili počisti sto posle jela. Zato nije loše napraviti podsetnik, pa čak i kada su ljubimci u pitanju. Ako ni to ne pomaže, možda još uvek nije vreme za novog ljubimca.

2. Briga o sebi

Ako vaše dete baš želi ljubimca a još uvek ne može samostalno da ode u kupatilo ili da jede bez pomoći roditelja, možda je bolje da sačekate još malo… Kada mališan dođe do uzrasta kada može sam ili sama da opere zube i ode do toaleta, možda je vreme da razmotrite da nabavite kućnog ljubimca.

3. Dobro ponašanje

Ukoliko vaše dete ne želi da ide na spavanje kada je vreme ili ima problema sa održavanjem pažnje u školi, možda je bolje da sačekada dok ne vidite poboljšanje. Učiti i dete i novog ljubimca dobrom ponašanju može biti vrlo stresno.

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

4. Aktivnost

Ako vaši klinci dosta vremena provode pred televizorom ili kompjuterom, možda još uvek nisu spremni za kućnog ljubimca. Ali, ukoliko su vaša deca aktivna, vole da se igraju napolju, šetaju ili voze bicikl, prijaće im društvo ljubimca, naročito psa.

5. Brižljivost

Neka deca razbacuju igračke okolo, igraju se grbo sa braćom i sestrama, i jednostavno još uvek nisu dospeli do uzrasta kada su oprezni sa stvarima. Međutim, ako je vaše dete prošlo tu fazu i ume da bude nežno i brižno, onda je pravo vreme da nabavite ljubimca.

6. Umeju da dele

Ponekad će ljubimac želeti pažnju roditelja, i biće mu potrebne sopstvene igračke. Ako vaše dete nije spremno da deli pažnju ili ne shvata da i ljubimac mora da ima svoje igračke, možda porodica treba da sačeka pre nego što nabavi ljubimca.

7. Štednja novca

Štednja novca je vrlo bitna stvar za decu. Ukoliko su svesni da treba štedeti da bi se nešto priuštilo, onda su i spremni da se brinu o kućnom ljubimcu…

Bez obzira koju ste životinju udomili, ljubimcu će biti potrebna pažnja, briga i ljubav.

Zato, još jednom dobro razmislite pre nego što nabavite ljubimca, da li su i najmlađi članovi porodice spremni.

Izvor: zivotinje.rs

Ostale životinje

Džemperi za piliće? Što da ne

Restorani za mačke, odela za pse, hoteli za ljubimce - to nije ništa neobično, ali džemper za piliće jeste prilična novost. Grupa penzionera u jednom penzionerskom klubu u Bostonu planira da "pomogne živini da pregura sledeću zimu" posebnim programom.

Ostale životinje ponedeljak 13.03. 11:09 Komentara: 6

Da li je obaveza građana da prijave zlostavljanje?

Veliki broj ljudi bio je svedok mučenja, zlostavljanja ili u krajnjem slučaju ubijanja životinje. Kako prepoznati da se radi o zlostavljanju i šta se pod tim podrazumeva, da li je obaveza građana da prijave zlostavljanje životinja i kome bi ga trebalo prijaviti, samo su neka od pitanja koja nam se u tom trenutku nameću.

Ostale životinje ponedeljak 6.03. 08:50 Komentara: 10

Kako lečiti dijareju ljubimca kod kuće?

Dijareja je čest problem kod kućnih ljubimcaca i izaziva pometnju u ustaljenoj dnevnoj rutini. Međutim, u mnogim slučajevima dijareja ne zahteva hitno lečenje i može se tretirati kod kuće. Ipak, nekada je potrebno dobiti adekvatnu veterinarsku negu…

Ostale životinje ponedeljak 20.02. 08:50 Komentara: 6
strana 1 od 43 idi na stranu