Ljubimac na B92.net

Protumačite "govor" svog ušatog prijatelja

Iako mačke ne govore ljudskim jezicima, one nam na mnogo drugih načina nagoveštavaju svoje potrebe i emocije. Njihove uši su još jedno sredstvo za izražavanje osećanja.

Izvor:
Podeli
Foto: Thinkstock.com
Foto: Thinkstock.com

Mačji jezik prevazilazi granice vokalizacije. Neverbalna komunikacija, poput položaja repa i ušiju, govori mnogo više od mjaukanja. Mace na taj način izražavaju svoje emocije, ali i namere.

Ako su mačkine uši okrenute napred i pomalo u stranu, ona je opuštena i srećna. Ukoliko mačka pažljivo sluša nešto što je vrlo zanima, uši će držati vrlo uspravne i okrenute napred. Uopšteno govoreći, ukoliko rotira uši napred-nazad, maca je uzbuđenija i nervozna.

Kada su joj uši poravnate, spljoštene sa glavom, to najčešće znači da je preplašena i može da napadne, odnosno spremna je da se brani. Ovo je instinkt za zaštitu ušiju za vreme borbe.

Onda kada je mačka iritirana, agresivna i spremna da napadne, obično uši zabaci unazad i zauzme defanzivni, opominjući položaj. Tada su joj zenice sužene.

Ako su mačkine uši okrenute u stranu, znajte da je neraspoložena i vrlo ljuta. Ali, kada je raspoložena za igru, njene uši su uspravljene, rep drži pravo i brkove prema napred.

Izvor: Zivotinje.rs

Prati B92 na Viberu

Mačke

Šest saveta za zdravu i srećnu macu

Mačke i ljudi imaju dosta toga zajedničkog. I jedni i drugi znaju da je lepo naći se u porodičnom okruženju, ali znaju da cene sopstvenu nezavisnost. Poznato je da kada čovek jednom zadobije poverenje mačke, dobio je prijatelja za ceo život.

Mačke sreda 20.09. 17:04 Komentara: 11

Udomite macu na Mrnjau vikendu!

Društvo Le PETit, Dom omladine Beograda i Veterina Beograd po četvrti put priređuju humanitarnu akciju posvećenu dobrobiti životinja i celoj porodici - Mrnjau vikend. Organizatori pozivaju sve ljubitelje mačaka (i one koji će to tek postati) da svrate u Dom omladine u nedelju 24. septembra, pronađu i udome macu svog života.

Mačke ponedeljak 18.09. 11:28 Komentara: 17
strana 1 od 90 idi na stranu