Ljubimac na B92.net

Protumačite "govor" svog ušatog prijatelja

Iako mačke ne govore ljudskim jezicima, one nam na mnogo drugih načina nagoveštavaju svoje potrebe i emocije. Njihove uši su još jedno sredstvo za izražavanje osećanja.

Podeli
Foto: Thinkstock.com
Foto: Thinkstock.com

Mačji jezik prevazilazi granice vokalizacije. Neverbalna komunikacija, poput položaja repa i ušiju, govori mnogo više od mjaukanja. Mace na taj način izražavaju svoje emocije, ali i namere.

Ako su mačkine uši okrenute napred i pomalo u stranu, ona je opuštena i srećna. Ukoliko mačka pažljivo sluša nešto što je vrlo zanima, uši će držati vrlo uspravne i okrenute napred. Uopšteno govoreći, ukoliko rotira uši napred-nazad, maca je uzbuđenija i nervozna.

Kada su joj uši poravnate, spljoštene sa glavom, to najčešće znači da je preplašena i može da napadne, odnosno spremna je da se brani. Ovo je instinkt za zaštitu ušiju za vreme borbe.

Onda kada je mačka iritirana, agresivna i spremna da napadne, obično uši zabaci unazad i zauzme defanzivni, opominjući položaj. Tada su joj zenice sužene.

Ako su mačkine uši okrenute u stranu, znajte da je neraspoložena i vrlo ljuta. Ali, kada je raspoložena za igru, njene uši su uspravljene, rep drži pravo i brkove prema napred.

Izvor: Zivotinje.rs

Prati B92 na Viberu

Mačke

Tajna veza mačaka i ljudi

Povezanost ljudi i mačaka dovela je do pojavljivanja mačjeg lika u mitologiji i legendama u više kultura. Najviše se spominje u egipatskoj, kineskoj i nordijskoj.

Mačke subota 18.11. 08:45 Komentara: 5

Šta treba da znate o bengalskim mačkama

Svetska felinološka organizacija prepoznaje četiri kategorije mačaka: dugodlake, poludugodlake, kratkodlake, sijamske i orijentalne. U dugodlake mačke spadaju persijske i egzote, a sve ostale kategorije su prilično ispunjene brojnim različitim vrstama.

Mačke četvrtak 2.11. 20:40 Komentara: 19
strana 1 od 92 idi na stranu