Ljubimac na B92.net

Protumačite "govor" svog ušatog prijatelja

Iako mačke ne govore ljudskim jezicima, one nam na mnogo drugih načina nagoveštavaju svoje potrebe i emocije. Njihove uši su još jedno sredstvo za izražavanje osećanja.

Izvor:
Podeli
Foto: Thinkstock.com
Foto: Thinkstock.com

Mačji jezik prevazilazi granice vokalizacije. Neverbalna komunikacija, poput položaja repa i ušiju, govori mnogo više od mjaukanja. Mace na taj način izražavaju svoje emocije, ali i namere.

Ako su mačkine uši okrenute napred i pomalo u stranu, ona je opuštena i srećna. Ukoliko mačka pažljivo sluša nešto što je vrlo zanima, uši će držati vrlo uspravne i okrenute napred. Uopšteno govoreći, ukoliko rotira uši napred-nazad, maca je uzbuđenija i nervozna.

Kada su joj uši poravnate, spljoštene sa glavom, to najčešće znači da je preplašena i može da napadne, odnosno spremna je da se brani. Ovo je instinkt za zaštitu ušiju za vreme borbe.

Onda kada je mačka iritirana, agresivna i spremna da napadne, obično uši zabaci unazad i zauzme defanzivni, opominjući položaj. Tada su joj zenice sužene.

Ako su mačkine uši okrenute u stranu, znajte da je neraspoložena i vrlo ljuta. Ali, kada je raspoložena za igru, njene uši su uspravljene, rep drži pravo i brkove prema napred.

Izvor: Zivotinje.rs

Prati B92 na Viberu

Mačke

Upoznajte Omara, najdužeg mačka na svetu

Ponosna vlasnica Stefi Hirst iz Australije oduvek je znala da će mačak Omar biti veliki, ali je bila iznenađena kada su je pozvali ljudi iz Ginisove knjige rekorda i saopštili joj da bi Omar mogao da bude najduži mačak na svetu.

Mačke nedelja 21.05. 08:50 Komentara: 13

Kako "naterati" mačku da zavoli vašeg partnera?

Nije redak slučaj da dolaskom novog člana porodice u kuću, bilo da je to beba ili partner vlasnika, ljubimac dobije takozvanu „šut-kartu“. Važi pravilo da su psi prilagodljiviji kada se to desi, a da mačke često postanu vrlo agresivne i "ljute" na vlasnike. S obzirom na to da mačka teže oprašta to što je vlasniku prestala da bude centar sveta, daćemo vam nekoliko saveta kako da rešite ovu nimalo naivnu situaciju.

Mačke četvrtak 4.05. 08:33 Komentara: 5
strana 1 od 81 idi na stranu