Ljubimac na B92.net

Pet najčešćih grešaka koje prave vlasnici mačaka

Kao vlasnici mačaka, svi želimo da one budu zdrave i srećne. Ipak, nekada zanemarujemo neke važne aspekte u njihovim životima. Pročitajte načešćih pet grešaka koje nemarno pravimo...

Izvor: zivotinje.rs
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

1. Problemi sa kutijom sa peskom

“Moja mačka ne koristi kutiju sa peskom” j- edna od najčešćih žalbi vlasnika. Zbog ovog problema često se dešava da mačke budu napuštene. Međutim, mačke vrlo često prestanu da koriste kutiju baš zbog grešaka svojih vlasnika: ako se kutija sa peskom ne čisti dovoljno često, nije dovoljno velika, nalazi se na neodgovarajućem mestu; ukoliko mačka mora da deli kutiju sa drugom mačkom ili joj se jednostavno ne sviđa.

2. Ljutite se na mačku zato što grebe nameštaj?

Vaša maca grebe nameštaj i ostale stvari verovatno zato što joj niste obezbedili grebalicu ili nešto što zapravo sme da grebe. Mačka to ne radi zato što je ljuta ili joj se ne sviđa vaš nameštaj, već zato što je to u njenoj prirodi. Obezbedite joj površinu za grebanje i nemojte se ljutiti!

3. Puštate macu napolje bez nadzora?

Ukoliko vaša mačka voli da prošeta bez vašeg nadzora, postoji rizik da doživi traumu ili da se zarazi nekom bolešću. Ako maca živi u stanu ili kući, neka uvek bude pod prismotrom kada je u šetnji.

4. Neprimerno postupanje

Mnoge mačke vole da se valjaju na leđima pokazujući stomak. Ali zapravo retko koja mačaka uživa u tome da se mazi po stomaku. Takođe, nikada ne treba da podstaknete macu da vas ogrebe ili ujede po rukama, čak ni u igri. Umesto toga, nabavite joj igračku na kojoj to sme da radi!

5. Konsultovanje interneta umesto veterinara
Na pouzdanim izvorima na internetu možete pronaći brojne informacije o simptomima i bolestima ljubimaca. Međutim, ako je vaša maca u nevolji ili povređena, ne gubite dragoceno vreme na internetu – odvedite je kod veterinara!

Izvor: zivotinje.rs

Prati B92 na Viberu

Mačke

Tajna veza mačaka i ljudi

Povezanost ljudi i mačaka dovela je do pojavljivanja mačjeg lika u mitologiji i legendama u više kultura. Najviše se spominje u egipatskoj, kineskoj i nordijskoj.

Mačke subota 18.11. 08:45 Komentara: 5

Šta treba da znate o bengalskim mačkama

Svetska felinološka organizacija prepoznaje četiri kategorije mačaka: dugodlake, poludugodlake, kratkodlake, sijamske i orijentalne. U dugodlake mačke spadaju persijske i egzote, a sve ostale kategorije su prilično ispunjene brojnim različitim vrstama.

Mačke četvrtak 2.11. 20:40 Komentara: 19
strana 1 od 92 idi na stranu