Ljubimac na B92.net

Šta raditi ako vas mačka budi noću?

Mačke su po prirodi noćne životinje i najaktivnije su u zoru i sumrak. Zato se nemojte ljutiti na macu ako želi da se igra baš u tri sata posle ponoći. Kako je odvići od takvog ponašanja?

Izvor: zivotinje.rs
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Kada ste van kuće...

Postoji nekoliko načina da vaša mačka bude zauzeta dok vi niste kod kuće. Obezbedite joj dovoljno zanimljivih igračaka. S vremena na vreme sklonite neke igračke, pa joj ponovo dajte. Isto kao i ljudima, iz dana u dan ista stvar i macama postane dosadna.

Papirna kesa je dobra i jeftina alternativa, a mačkama je previše zabavna, još ako ubacite neku igračkicu unutra...

Takođe, dobra ideja je postaviti hranilicu za ptice na sims vašeg prozora. To je pravi rijaliti šou za mačke! Nema većeg zadovoljstva nego da gledaju prave ptice izbliza.

Kada dođete kući...

Kada se vratite sa posla, iz škole ili sa drugih obaveza, provedite kvalitetno vreme sa vašom mačkom. Vi najbolje znate šta ona najviše voli i kako da se igra. Nakon igranja vreme je za večeru, a posle dobrog obroka svaka mačka poželi da odspava.

A kada je vreme za spavanje...

Nekim mačkama nije mesto u spavaćoj sobi, pogotovu ako su previše aktivne. Ukoliko maca grebe i mjauče, dobra ideja je staviti na vrata nešto što ne voli, kao na primer dvostranu lepljivu traku.

Ukoliko mačka odjednom počne noću da luta i mjauče, možda postoji neki medicinski problem, pa je najbolje obratiti se veterinaru. Prekomerno mjaukanje noću može biti posledica gubljenja sluha, vida ili čula mirisa. U tom slučaju, ukoliko spava pored vas, to može biti utešno za macu.

Nekolko manjih obroka u toku dana može smanjiti preterani noćni apetit vaše mačke. Ali,sačuvajte najveći obrok pred spavanje.

Izvor: zivotinje.rs

Prati B92 na Viberu

Mačke

Tajna veza mačaka i ljudi

Povezanost ljudi i mačaka dovela je do pojavljivanja mačjeg lika u mitologiji i legendama u više kultura. Najviše se spominje u egipatskoj, kineskoj i nordijskoj.

Mačke subota 18.11. 08:45 Komentara: 5

Šta treba da znate o bengalskim mačkama

Svetska felinološka organizacija prepoznaje četiri kategorije mačaka: dugodlake, poludugodlake, kratkodlake, sijamske i orijentalne. U dugodlake mačke spadaju persijske i egzote, a sve ostale kategorije su prilično ispunjene brojnim različitim vrstama.

Mačke četvrtak 2.11. 20:40 Komentara: 19
strana 1 od 92 idi na stranu