Ljubimac na B92.net

Šta raditi ako vas mačka budi noću?

Mačke su po prirodi noćne životinje i najaktivnije su u zoru i sumrak. Zato se nemojte ljutiti na macu ako želi da se igra baš u tri sata posle ponoći. Kako je odvići od takvog ponašanja?

Izvor: zivotinje.rs
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Kada ste van kuće...

Postoji nekoliko načina da vaša mačka bude zauzeta dok vi niste kod kuće. Obezbedite joj dovoljno zanimljivih igračaka. S vremena na vreme sklonite neke igračke, pa joj ponovo dajte. Isto kao i ljudima, iz dana u dan ista stvar i macama postane dosadna.

Papirna kesa je dobra i jeftina alternativa, a mačkama je previše zabavna, još ako ubacite neku igračkicu unutra...

Takođe, dobra ideja je postaviti hranilicu za ptice na sims vašeg prozora. To je pravi rijaliti šou za mačke! Nema većeg zadovoljstva nego da gledaju prave ptice izbliza.

Kada dođete kući...

Kada se vratite sa posla, iz škole ili sa drugih obaveza, provedite kvalitetno vreme sa vašom mačkom. Vi najbolje znate šta ona najviše voli i kako da se igra. Nakon igranja vreme je za večeru, a posle dobrog obroka svaka mačka poželi da odspava.

A kada je vreme za spavanje...

Nekim mačkama nije mesto u spavaćoj sobi, pogotovu ako su previše aktivne. Ukoliko maca grebe i mjauče, dobra ideja je staviti na vrata nešto što ne voli, kao na primer dvostranu lepljivu traku.

Ukoliko mačka odjednom počne noću da luta i mjauče, možda postoji neki medicinski problem, pa je najbolje obratiti se veterinaru. Prekomerno mjaukanje noću može biti posledica gubljenja sluha, vida ili čula mirisa. U tom slučaju, ukoliko spava pored vas, to može biti utešno za macu.

Nekolko manjih obroka u toku dana može smanjiti preterani noćni apetit vaše mačke. Ali,sačuvajte najveći obrok pred spavanje.

Izvor: zivotinje.rs

Prati B92 na Viberu

Mačke

Upoznajte Omara, najdužeg mačka na svetu

Ponosna vlasnica Stefi Hirst iz Australije oduvek je znala da će mačak Omar biti veliki, ali je bila iznenađena kada su je pozvali ljudi iz Ginisove knjige rekorda i saopštili joj da bi Omar mogao da bude najduži mačak na svetu.

Mačke nedelja 21.05. 08:50 Komentara: 13

Kako "naterati" mačku da zavoli vašeg partnera?

Nije redak slučaj da dolaskom novog člana porodice u kuću, bilo da je to beba ili partner vlasnika, ljubimac dobije takozvanu „šut-kartu“. Važi pravilo da su psi prilagodljiviji kada se to desi, a da mačke često postanu vrlo agresivne i "ljute" na vlasnike. S obzirom na to da mačka teže oprašta to što je vlasniku prestala da bude centar sveta, daćemo vam nekoliko saveta kako da rešite ovu nimalo naivnu situaciju.

Mačke četvrtak 4.05. 08:33 Komentara: 5
strana 1 od 81 idi na stranu