Evropski dan jezika u Beogradu

Mađarska poslovica kaže "Onoliko smo osoba koliko jezika govorimo", a svake godine 26. septembra u svim krajevima Evrope proslavlja se Evropski dan jezika, tako i u Beogradu.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Youtube Screenshot/Djordje Jojkic
Foto: Youtube Screenshot/Djordje Jojkic

Ova inicijativa Saveta Evrope, započeta 2001. godine, posvećena je naglašavanju značaja svih evropskih jezika.

Na taj načina 800 miliona Evropljana u 47 zemalja članica Saveta Evrope ohrabruje se da uči više jezika, u svim uzrastima, kako u školi tako i izvan nje.

Savet Evrope podržava višejezičnost u čitavoj Evropi, uz ubeđenje da je poznavanje više jezika jedan od puteva koji vode ka boljoj komunikaciji između različitih kultura i jedan od ključniih elemenata bogatog kulturnog i jezičkog nasleđa kontinenta.

Evropski dan jezika u Srbiji organizuje EUNIC Srbija - mreža evropskih kulturnih centara koji su prisutni i/ili predstavljeni u Srbiji, a ove godine u program će biti uključeno devet zemalja (Nemačka, Austrija, Švedska, Rumunija, Grčka, Italija, Španija, Francuska, Portugal), osam jezika i 17 organizacija.

Kako najavljuje EUNIC, to će biti prilika za mlade ljude svih uzrasta da otkriju različite jezike i da se obaveste o načinima na koje mogu da ih nauče u okviru obrazovnih ustanova u Srbiji, u školama jezika ili preko interneta.

Program obeležavanja Evropskog dana jezika počinje u 12 sati susretom sa kulturnim, jezičkim i evropskim organizacijama koje rade na promovisanju evropskih jezika u Srbiji, zalažu se za obrazovanje i evropsku kulturu, uz organizovanje kviza o Evropi i jezicima.

Posetioce će ugostiti Gete institut, Institut Servantes i Francuski institut, a u 16 časova počinje program "Evropski jezik i kroz muziku i umetnost" i tokom čitave večeri umetnici i plesači, ali i učenici viših razreda osnovne škole slaviće evropske jezike kroz muziku.

Zvanično otvaranje zakazano je za 16 sati na Kalemegdanu u prisustvu Sema Fabricija, šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 25 idi na stranu