Najvredniji Titov poklon: 55 godina Muzeja 25. maj

Ekskluzivnom turom namenjenom publici, koja će početi okupljanjem na platou ispred Muzeja, a nastaviti se sa solitera preko puta i završiti u izložbenom prostoru, Muzej Jugoslavije će u sredu obeležiti 55 godina od osnivanja Muzeja 25. maj. Više od pola veka rada prilika je i za podsećanje na rad arhitekte Mihaila Mike Jankovića, koji je, pored Muzeja 25. maj, projektovao brojne, i danas prepoznatljive, objekte u Beogradu.

Izvor: B92
Podeli
Printscreen YouTube
Printscreen YouTube

Namenski projektovan da bude muzej posle više od pola veka jedan je od najposećenijih u zemlji. Muzej 25. maj nastao je da bi se u njemu izlagali pokloni koje je dobijao Tito. Ništa manje važna nije ni njegova okolina.

"Veza sa Partizanovim stadionom, tj. nekadašnjim Stadionom JNA, jeste mesto gde se Tito pojavjivao među narodom, gde je dobijao štafetu, gde se organizovao slet", kaže direktorka Muzeja Jugoslavije Neda Knežević.

Muzej Jugoslavije podneo je predlog da njegov deo, Muzej 25. maj, postane spomenik kulture. A i danas izaziva oprečne stavove.

"Interesantno za naše sugrađane koji ga doživljavaju kao Titov Muzej, Josip Broz je u njemu boravio samo tri puta, svoje goste je uglavnom vodio u Narodni muzej i Muzej savremene umetnosti. Ono što je važno je da je redak primer total dizajna, na njegovom enterijeru kao i eksterijeru radili su poznati umetnici", ističe Knežević.

Od nastanka do danas u i na Muzeju ništa nije menjano, osim postavki. Preciznih brojeva posetilca nema, oni sa ikustvom ih broje na milione.

"Proveo sam ovde od 1978. godine do danas. Ja ću da slavim jubilej 40 godina u Muzeju 25. maj", priča muzejski savetnik Momo Cvijović.

Muzej je Titu poklonio grad Beograd za 70. rođendan.

"Inače, zanimljivo je da je Muzej 25. maj, pored zgrade SIV-a, jedan od najugoslovenskijih, ako mogu tako da se izrazim, objekata, obzirom da su u njemu imale udela skoro sve republike. Gledalo se da se nabavlja iz svih republika po nešto, pa su Slovenci davali predloge za tekstil, venecijanere, ove ploče ispred Muzeja su bile od bračkog kamena", kaže Cvijović.

Partizanov Stadion, kao i onaj na Tašmajdanu, Palatu Srbija i Ušće, Muzej 25. maj projektovao je Mihailo Mika Janković. Ulica u kojoj se Muzej Jugoslavije nalazi uskoro će nositi njegovo ime.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 8 idi na stranu