Levi: Nisam mislio da Srbiju treba bombardovati

Uz dokumentarce o ratom zahvaćenom Bliskom istoku, festival Beldoks je u Beograd doveo i njihovog autora Bernar-Anrija Levija. Kontroverzni francuski filozof bio je gost Kažiprsta B92.

Podeli

Upitan za svoje kontroverzne stavove iz perioda rata u Bosni i Hercegovini, o srpskoj strani u sukobu i o tome da je Srbiju tada trebalo bombardovati, Levi je odgovorio:

"Nisam mislio da Srbiju treba bombardovati. Rekao sam da bombardovanje Sarajeva treba da prestane, a 1999. da Kosovo treba da bude nezavisno."

Francuski filozof kaže da je 1991. bio u Beogradu i da je tada sve izgledalo kao prava demokratska revolucija, a da je Slobodan Milošević bio taj koji je izveo kontrarevoluciju.

"Srbija, kao i Bosna i Hercegovina, moraju da završe sa zlim duhovima nacionalizma i tada će moći u Evropu", odgovorio je Levi, na pitanje kako vidi težnju Srbije da se pridruži Evropskoj uniji.

Govoreći o svojim dokumentarnim filmovima "Pašmerga" i "Bitka za Mosul", koji su i povod njegovog dolaska u Beograd, Levi kaže da je pratio Kurde u borbi sa Islamskom državom i bitku za oslobađanje Mosula, u kojoj su se "demokratske snage suprotstavile islamskim fašistima".

On je negirao tvrdnje da je "filozof rata", dodajući da se ljudi unazade u ratu, ali da postoje trenuci kad čovek mora da ratuje protiv rata, kao što je to De Gol činio tokom Drugog svetskog rata.

Komentarišući pobedu Emanuela Makrona na predsedničkim izborima u Francuskoj, Bernar-Anri Levi je rekao da je to dobra vest, koja će doprineti tome da splasne populistički talas kako u Francuskoj tako i u svetu. On, međutim, ne misli da će se takav rezultat u potpunosti odraziti i na predstojeće parlamentarne izbore, pošto su obe strane posle izbora oslabljene.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 8 idi na stranu