Novi roman Vanje Bulića: Sve o čemu nije mogao da piše

Vanja Bulić, jedan od najproduktivnijih i najsvestranijih novinara koji je u jugoslovenskim i srpskim medijima prisutan već više od pola veka, u svom novom romanu "Viza za nebo", u izdanju "Lagune", nastavlja da prati uzbudljiva istraživanja novinara "crne hronike" Novaka Ivanovića.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: YouTube Screenshot
Foto: YouTube Screenshot

Ovoga puta, istraživanje je povodom ubistva vlasnika noćnog kluba Laleta Svica, nekadašnjeg žestokog momka sa beogradskog asfalta.

Niko danas nije više kvalifikovan od Bulića da piše takvim likovima pošto je sa ljudima te vrste snimio 950 TV emisija "Biseri", a oni su bili i "junaci" brojnih novinskih tekstova i dokumentarnih TV filmova koje je Bulić napisao i snimio.

Kako je ispričao Bulić za Tanjug, roman počinje odlaskom Ivanovića da vidi šta se stvarno desilo u noćnom klubu "Sova", nakon što je dobio anonimni telefonski poziv, sa obaveštenjem da je njegov vlasnik ubijen.

Iskusni Ivanović shvata da policija želi da zataška zločin i to traganje podstiče da krene u u potragu ta pozadinom krvavog događaja.

Pred čitaocima se odvija film Ivanovićeve potajne istrage i, kako je kazao autor, imao je priliku da se bavi istraživačkim novinarstvom i sam je dolazio do neverovatnih otkrića o kojima, naravno, nije smeo da piše.

Sada tu šansu daje svom fiktivnom junaku koji dolazi do podataka da je ubijeni bio upleten u mrežu korupcije, sprege vlasti i kriminala i u seks-afere.

Koristeći već veoma uspešno primenjivani spoj detektivskog romana sa elementima nekih drevnih misterija i istorijskih događaja, Bulić u roman uvodi fresku Belog anđela iz manastira Mileševa, koja je ključ za nalaženje dokumenta zbog koga je Svitac ubijen i sa kojim je počela serija ubistava.

Ivanović počinje da piše seriju članaka i da povezuje skrivene i moćne protagoniste jedne dalekosežne zavere, ali traganje za istinom prekinuće otmica njegovog sina, pošto je uslov da ga ne ubiju taj da otac, umesto da traga za istinom, zametne pravi trag.

Događaji koji slede smenjuju se kao na filmu, a Bulić ne štedi ni bivše ni sadašnje moćnike koji još iz vremena kada je UDB-a, to jest, tajna policija bila svemoćna, vuku konce iz senke.

Bulić je priznao da je u ovom romanu koristio mnoga saznanja do kojih je dolazio tokom svog novinarskog rada, ali o kojima nije mogao da piše, a sada ih vešto ubacuje u svoju fikciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 16 idi na stranu