Ivan Medenica: Treba se prepustiti iskustvu BITEF-a

Svaki BITEF je prilika za beogradsku publiku da ode korak dalje u sticanju novog pozorišnog iskustva. Prema najavi ovogodišnjeg festivala, poslednje sedmice septembra čeka nas jedan od krupnijih takvih koraka.

Izvor: B92
Podeli

O tome koliki su koraci 51. BITEF-a u Kažiprstu televizije B92 govorio je umetnički direktor festivala Ivan Medenica.

Na pitanje da li je BITEF uvek provokacija, Medenica odgovara potvrdno. Festival otvara predstava “Olimp”, flamanskog reditelja Jana Fabra, koja traje 24 sata i koja se prikazuje, kako kaže, "u slavu kulta tradicije".

U zemlji čijim TV kanalima dominiraju rijaliti programi, postavlja se pitanje da li se može uspostaviti nekakva paralela između tolikog trajanje predstave i trajanja rijalitija.

"Ne vidim vezu sa rijaliti programima. Predstava traži od publike da se prepusti jednom potpuno novom iskustvu. To je doživljaj trajanja koji oslobađa, za razliku od rijalitija, koji porobljava ljude”, ističe Medenica, dodajući da će Beograd shvatiti takav umetnički čin na pravi način.

"Krivo mi je što postoji skepsa oko toga. Treba se prepustiti tom iskustvu. Dođi, vidi - i volećeš!", ističe umetnički direktor BITEF-a.

Za slogan festivala "Epic trip" (Epsko putovanje), Medenica kaže da predstavlja epski doživljaj koji donosi dozu omamljenosti i halucinacije , dok "trip" kao putovanje u prošlost daje festivalu dimenziju trajanja.

Osim "Olimpa", koji će za gledoce svakako biti nesvakidašnje iskustvo, trajanje kao misao vodilju potvrđuje i britanska predstava "Kvizula", koja takođe origlinalno traje 24 sata, ali će u Beogradu biti izvedena u skraćenoj verziji od šest sati.

Komentarišući najavu ministra kulture o predstavljanju strategije kulturnog razvoja za narednih 10 godina, čiji cilj je da se stigne do dva odsto budžetskih izdvajanja za kulturu (koliko izdvajaju razvijene zemlje), Medenica kaže da takva strategija mora da uzme u obzir kako odnos prema kulturnoj baštini tako i savremeno stvaralaštvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 12 idi na stranu