Kokan Mladenović dobitnik nagrade festivala Novi tvrđava teatar

Nagrada za najbolju režiju na četvrtom pozorišnom festivalu Novi Tvrđava teatar dodeljena je Kokanu Mladenoviću, za komad "Jami distrikt", a za najbolju je proglašena predstava "Čuvari tvog poštenja" u režiji Borisa Liješevića, Gradskog pozorišta Podgorica.

Izvor: Beta
Podeli
Printscreen YouTube/Radio Slobodna Evropa
Printscreen YouTube/Radio Slobodna Evropa

Kako je danas saopštio žiri festivala, za najbolju mušku ulogu nagrada je dodeljena Arpadu Mesarošu, za izvedbu kralja Karla Ružnog u predstavi "Fama o biciklistima", u režiji Roberta Lenarda, Novosadskog pozorišta (Újvidéki Színház).

Nagrada za najbolju žensku ulogu ravnopravno je dodeljena Isidori Simijonović za ulogu srpskog koncepta, Nini Nešković za ulogu bosanskog koncepta, i Jeleni Graovac za ulogu hrvatskog koncepta, u predstavi "Jami distrikt".

Selektorka festivala Vida Ognjenović ocenila je da, ako treba da se "takmiči sa srpskom stvarnosti, srpsko pozorište je daleko bolje od nje", jer je pre svega "ono slobodnije, življe i maštovitije, a jedino je siromašno kao i naša stvarnost".

"I naš četvrti Novi tvrđava teatar poručio je da je publika tu, da nas ne gubi i da je naše pozorište pod zaštitom publike. Bez obzira na našu stvarnost, ta glumačka, histrionska vitalnost je tu, rediteljski impuls je življi nego ikada te trenutno imamo pozorište koje je od ozbiljne umetničke akcije", rekla je Ognjenović.

Festival Novi tvrđava teatar održan je pod otvorenim nebom, u kompleksu Vile Stanković, u Čortanovcima. Predsednik žirija bio je književnik i pozorišni kritičar Vladimir Kopicl, a članice glumica i rediteljka Kinga Mezei i rediteljka Mia Knežević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 12 idi na stranu