Koreografija Aleksandra Ilića u Sarajevu

Aleksandar Ilić, prvi solista baleta Narodnog pozorišta u Beogradu, koreograf i profesor Instituta za umetničku igru, imaće sutra premijeru savremene plesne predstave "Alisa u zemlji čuda" na sceni Baleta Narodnog pozorišta Sarajevo. Ilić potpisuje koreografiju, a predstavu će izvesti ansambl Baleta Narodnog pozorišta Sarajevo.

Izvor: Tanjug
Podeli

"Odlučujući se da u govor tela pretočim začudnu avanturu sna u koju je Luis Kerol svojom romantičnom maštom poveo Alisu, intuitivno sam naslutio riznicu mudrosti iskazanu zagonetkama, koje gospodare svekolikim bivstvovanjem svega živog na plavom šaru naše planete", rekao je Ilić o predstavi koju je napravio s Baletom Narodnog pozorišta u Sarajevu.

"Vešti manipulant koji iza zastora skriven povlači konce i vešto ih mrsi u vođenju i zavođenju igre sna u kojoj Zec, Vojvotkinja, Kuvarica, Kraljica, Lažna kornjača, a pre svega mudra Alisa, uz pomoć zlatnog ključa koji je čas prevelik, čas premaleni, a neprestano nedohvatljiv, čeznu da otvore vratnice čarobnog vrta. Divna neverovatna bajka, naizgled", dodaje Ilić.

Ipak primećuje da "kada veliki majstor manipulacije razmrsi konce postaje jasno da ništa nije slučajno i izmišljeno već je odenuto u drugo životno ruho s namerom ne samo da zabavi nego i poruči: tražite hrabro, uporno i neprestano zapitano i naći ćete svoj zlatni ključ za čudesni vrt života i maštajte, to je snaga večne mladosti".

To su, kako kaže, neki od razloga da se upusti u rizičan poduhvat prevođenja, koreografskim jezikom i igrom tela, te bajke za decu i odrasle koji su u sebi sačuvali dečiju radoznalost i verovanje da je sve moguće ako je želja jaka.

"Luis Kerol je čudesnom moći svoje mašte, humorom, izvrnutom naopačke logikom postavio jednačinu: da li je dva plus dva uvek i nepobitno četiri. Kao profesor matematike i logike, kao rasni pisac, zna da ni u šta ne treba sumnjati nepogovorno, jer u matematičkoj teoriji dva plus dva ne moraju uvek biti četiri, kao što se dve paralelne prave susreću i seku negde u beskraju", rekao je Ilić.

Koreograf i igrač poručuje: Verujte i snovi i java nekad i negde se susreću i spajaju. Verujte u snove, maštajte, a pre svega živite, to je skrivena ideja ove igrarije za decu i odrasle".

Uprava Baleta Narodnog pozorišta Sarajevo je pozvala Ilića da radi ovaj balet posle uspešne saradnje na operi "Don Đovani".

Belma Čečo Bakrač, v.d. umetničkog direktora Baleta NPS, poverila je rad na novoj plesnoj predstavi upravo Iliću jer neguju strategiju razvoja savremenog plesa, uz davanje šanse mladim koreografima.

"S obzirom da je regija kojoj pripadamo mala u svakom smislu, a umetnici naše profesije u toj regiji su gotovo raritet, da bismo ojačali, sačuvali našu branšu, negovali novu publiku, moramo se povezivati, jačati i širiti glas o tome da i na našim prostorima ima izvrsnih autora, nadarenih ljudi, spremih da se uhvate u koštac sa problemom globalizacije, koji je doneo mnoge dobre stvari, ali i uprostio teatrasko izvođenje. Svi akteri predstave oberučke su se prihvatili posla , iako je reč o potpuno novom plesnom stilu, veruju u uspešnost cele produkcije",objasnila je Bakrač.

Asistent koreografa je Katarina Stojković, muziku potpisuje Darja Janošević, kostime Melisa Musić i Neira Sinanbašić, scenografiju Vedran Hrustanović. Alisu igra solistkinja Tamara Ljubičić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 12 idi na stranu