Otvoreno 62. Sterijino pozorje u Novom Sadu

Svečanom besedom glumice Mirjane Gardinovački i baletskom predstavom "Ko to tamo peva" Narodnog pozorišta Beograd večeras je u Novom Sadu otvoren 62. pozorišni festival Sterijino pozorje.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Glumica i dobitnica dve sterijine nagrade Mirjana Gardinovački rekla je sa dasaka Srpskog narodnog porišta (SNP) da se divi svojim kolegama koje uprkos teškoj situaciji u kulturi "istrajavaju i postižu zavidne umetničke rezultate".

"U pozorištu ništa ne ide glatko. Ne bi išlo glatko ni da imamo idealne uslove, a kamoli kad se nađete u ovim našim, gde su ulaganja u kulturu svedena na minimum. Ja se zaista divim svojim kolegama koji uprkos svemu istrajavaju i postižu zavidne umetničke rezultate", rekla je Gardinovački.

Prema njenim rečima, u Srbiji je danas nastupilo "čudno nevreme" u kome se "proganja, zabranjuje, diskvalifikuje i blati svaki umetnik koji se usudi da javno progovori o situaciji u kulturi i društvu".

Ona je kritikovala i "nakaradni trend" u pojedinim medijima, ocenivši da su dozvolili sebi da "promovišu sve čega bi se normalan, častan i pristojan čovek stideo".

"Pozorište često nazivamo ogledalom društva. Iako nema moć da rešava probleme, ima misiju i obavezu da, baveći se čovekom i društvom, ukazuje na te iste probleme", rekla je Gardinovački.

U takmičarskoj selekciji ove godine je devet predstava, a Festival se održava pod sloganom "Porodični i drugi demoni".

Takmiče se predstave "Ožalošćena porodica" u režiji Igora Vuka Torbice, "Ruža uvela" u režiji Milana Neškovića, "Na Drini ćuprija" Kokana Mladenovića, "Elektra" u režiji Ive Milošević, kao i "Hipnoza jedne ljubavi" po tekstu i režiji Duška Kovačevića.

U selekciji su i predstave "Moje dete" Stojana Srdića i Ane Đorđević, "Novo doba" u režiji Dina Mustafića, "Deca radosti" u režiji Snežane Trišić i "Maestro" koju je režirao Milan Nešković.

U netakmičarskoj selekciji "Krugovi" fokus će biti na dramskim autorima u zemljama regiona.

Pozorje će trajati do 3. juna u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu, a na samom kraju u čast nagradjenih biće odigrana predstava "Kako je dobro videti te opet" Olge Dimitrijević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 12 idi na stranu