Đankarlo del Monako režira "Normu" u Narodnom pozorištu

Đankarlo del Monako, italijanski operski reditelj, umetnik svetske reputacije i karijere, stigao je danas u Beograd, gde će na Velikoj sceni Narodnog pozorišta postaviti čuvenu Belinijevu operu "Norma". Tokom dana susreo se sa kompletnom umetničkom i saradničkom ekipom kojoj je predstavio svoju koncepciju rada na operi, koja će premijerno biti izvedena 10. juna, saopštio je nacionalni teatar.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Narodno pozorište
Foto: Narodno pozorište

Đankarlo del Monako rođen je 27. decembra 1943. godine u Veneciji. U svetu gotovo i ne postoji poznata operska kuća u kojoj nije radio - samo u čuvenom njujorškom "Metropolitenu" postavio je pet opera, a u Evropi više od sto. Bio je veoma uspešan i kao upravnik u pozorištima u Nemačkoj, Francuskoj, Španiji i Italiji.

"Norma" će biti njegova prva režija u Narodnom pozorištu u kojem je, pre više decenija, često gostovao njegov otac, jedan od najboljih tenora u istoriji operske umetnosti, Mario del Monako. Jedna od predstava u kojoj je nastupao više puta bila je upravo "Norma" u kojoj je maestralno tumačio ulogu rimskog prokonzula u Galiji - Poliona.

Ta opera premijerno je izvedena 12. januara 1966. godine, pod dirigentskom upravom Oskara Danona, u režiji Mladena Sabljića i koreografiji Branka Markovića i to je do sada jedina postavka "Norme" u Narodnom pozorištu.

U novoj produkciji, koju pripremaju dirigenti Lari Njulend (SAD) i Dejan Savić, naslovnu rolu pevaće sopran Sanja Kerkez, u alternaciji sa Svitlanom Dekar, Jasminom Trumbetaš Petrović i Sanjom Kosanić.

U ansamblu su i Janko Sinadinović/Dušan Plazinić/Aleksandar Dojković (Polion), Ivan Tomašev/Nenad Jakovljević (Orovezo), Dragana del Monako/Aleksandra Angelov/Ljubica Vraneš/Jelena Končar (Adalđiza ), Nataša Rašić/Ivana Živadinović (Klotilda) i Slobodan Živković/Marko Živković/Stevan Karanac (Flavio).

Učestvovaće Orkestar i Hor Opere Narodnog pozorišta u Beogradu. Kostime će kreirati Stela del Monako i Katarina Grčić Nikolić.

Autorsku ekipi čine i Ivana Dragutinović Maričić (pomoćnik reditelja), Ana Grigorović/Vladan Đurković (asistenti reditelja) i Jasna Saramandić (asistent scenografa).

Prati B92 na Viberu

Pozorište

Predstave iz Zagreba i Ljubljane u JDP-u

Posle zapaženog gostovanja predstave "Hamlet" na scenama Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu i Slovenskog narodnog gledališča u Ljubljani, predstave ova dva teatra gostovaće u Jugoslovenskom dramskom pozorištu. Predstava "Tri zime" Hrvatskog narodnog kazališta biće izvedena 29. maja, a predstava "Faust" Slovenskog narodnog gledališća 16. juna.

Pozorište ponedeljak 22.05. 10:54 Komentara: 1

Slobodan Unkovski režira "Ajnštajnove snove"

U Jugoslovenskom dramskom pozorištu danas su počele probe za predstavu "Ajnštajnovi snovi" Alena Lajtmena u režiji Slobodana Unkovskog.U predstavi čija se premijera očekuje na jesen igraju Nikola DJuričko, Dragan Mićanović, Radovan Vujović, Vojislav Brajović, Anita Mančić, Branko Cvejić, Branka Petrić, Nataša Tapušković, Marija Vicković, Milena Živanović, Milica Gojković, Marko Grabež, Vučić Perović, Amar Ćorović, Joakim Tasić i Filip DJurić.

Pozorište petak 19.05. 13:51 Komentara: 0

"Totovi" u BDP: Groteska o represiji

Komad "Totovi" Ištvana Erkenja, u režiji, adaptaciji i dramatizaciji Ljiljane Todorović biće premijerno izveden 18. maja u Beogradskom dramskom pozorištu, najavljeno je danas na konferenciji za novinare.

Pozorište ponedeljak 15.05. 18:06 Komentara: 0

Tragična ljubav u delima nemačkih romantičara

U ponedeljak 15. maja u 20 časova na sceni „Raša Plaović“ Narodnog pozorišta u Beogradu nastupiće umetnici Minka Popović (klavir), Marko Zupan (flauta) i glumica Marija Stokić koja će čitati dela od Ingborg Bahman, Vilhema Milera, Fridriha de la Mot Fuke-a i dr. Minka Popović i Marko Zupan nastupaju zajedno duži niz godina u različitim kamernim „formacijama“, a poslednji put su se kao duo predstavili beogradskoj publici u februaru ove godine, na sceni SKC-a, tumačeći dela nemačkog romantizma .

Pozorište četvrtak 11.05. 17:32 Komentara: 0
strana 1 od 452 idi na stranu