Đankarlo del Monako režira "Normu" u Narodnom pozorištu

Đankarlo del Monako, italijanski operski reditelj, umetnik svetske reputacije i karijere, stigao je danas u Beograd, gde će na Velikoj sceni Narodnog pozorišta postaviti čuvenu Belinijevu operu "Norma". Tokom dana susreo se sa kompletnom umetničkom i saradničkom ekipom kojoj je predstavio svoju koncepciju rada na operi, koja će premijerno biti izvedena 10. juna, saopštio je nacionalni teatar.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Narodno pozorište
Foto: Narodno pozorište

Đankarlo del Monako rođen je 27. decembra 1943. godine u Veneciji. U svetu gotovo i ne postoji poznata operska kuća u kojoj nije radio - samo u čuvenom njujorškom "Metropolitenu" postavio je pet opera, a u Evropi više od sto. Bio je veoma uspešan i kao upravnik u pozorištima u Nemačkoj, Francuskoj, Španiji i Italiji.

"Norma" će biti njegova prva režija u Narodnom pozorištu u kojem je, pre više decenija, često gostovao njegov otac, jedan od najboljih tenora u istoriji operske umetnosti, Mario del Monako. Jedna od predstava u kojoj je nastupao više puta bila je upravo "Norma" u kojoj je maestralno tumačio ulogu rimskog prokonzula u Galiji - Poliona.

Ta opera premijerno je izvedena 12. januara 1966. godine, pod dirigentskom upravom Oskara Danona, u režiji Mladena Sabljića i koreografiji Branka Markovića i to je do sada jedina postavka "Norme" u Narodnom pozorištu.

U novoj produkciji, koju pripremaju dirigenti Lari Njulend (SAD) i Dejan Savić, naslovnu rolu pevaće sopran Sanja Kerkez, u alternaciji sa Svitlanom Dekar, Jasminom Trumbetaš Petrović i Sanjom Kosanić.

U ansamblu su i Janko Sinadinović/Dušan Plazinić/Aleksandar Dojković (Polion), Ivan Tomašev/Nenad Jakovljević (Orovezo), Dragana del Monako/Aleksandra Angelov/Ljubica Vraneš/Jelena Končar (Adalđiza ), Nataša Rašić/Ivana Živadinović (Klotilda) i Slobodan Živković/Marko Živković/Stevan Karanac (Flavio).

Učestvovaće Orkestar i Hor Opere Narodnog pozorišta u Beogradu. Kostime će kreirati Stela del Monako i Katarina Grčić Nikolić.

Autorsku ekipi čine i Ivana Dragutinović Maričić (pomoćnik reditelja), Ana Grigorović/Vladan Đurković (asistenti reditelja) i Jasna Saramandić (asistent scenografa).

Prati B92 na Viberu

Pozorište

strana 1 od 462 idi na stranu