Počeo Festival profesionalnih pozorišta Srbije

Predstavom pozorišta grada-domaćina "Ribarske svađe" u režiji Bojane Lazić, sinoć je u Pirotu počeo 53. Festival profesionalnih pozorišta Srbije "Joakim Vujić" koji traje do 20. maja.

Izvor: Beta
Podeli

Na programu je sedam predstava po izboru selektora - pozorišnog kritičara Aleksandra Milosavljevića.

Festival su večeras otvorili direktor Narodnog pozorišta Pirota Gradimir Filipović i gradonačelnik Pirota Vladan Vasić.

"Želimo da narednih sedam dana uživate u najboljim predstava srpskih pozorišta", rekao je Filipović,

Vasić je uz dobrodošlicu rekao da će Pirot ponovo biti "prestonica pozorišne umetnosti Srbije" i dobar domaćin.

"Ovo je sjajna prilika za Pirot i pozorišnu publiku da vidi odlične predstave iz drugih gradova. Veoma smo srećni što je naše Pozorište osmi put domaćin ovog prestižnog fetsivala", rekao je Vasić.

U zvaničnoj konkurenciji Festivala je i predstava "Ujedinjenje ili smrt 1918" Narodnog pozorišta Priština sa sedištem u Gračanici koju će publika videti u nedelju.

Dan kasnije igra se "Kralj Lir" Narodnog pozorišta Užice, a sledi komad "Kir Janja" u produkciji Knjaževsko-srpskog teatra iz Kragujevca.

Na programu su zatim "Revizor za jugoistok", Šabačkog Pozorišta, "Ruža, uvela" u izvođenju ansambla Narodnog pozorišta "Bora Stanković" iz Vranja i predstava "Play Andrić, ili ljudi o kojima se ne može mnogo kazati", Kraljevačkog pozorišta.

Poslednjeg dana festivala, u čast nagrađenih, igra se predstava "Nečiste sile" Narodnog pozorišta iz Užica.

Predviđen je i prateći prateći program: izložba Angeline Atlagić "Close up-krupni plan", i promocije tri knjige: ''Tragedija inicijacije ili nepostojani princ'' Ivana Medenice, ''Nova srpska drama'' koju je priredio Zoran Đerić i ''Prvoizvedenih pet''.

To su drame nagrađene na Festivalu prvoizvedenih predstava u Aleksincu.

Selektor je pozorišni kritičar Aleksandar Milosaljević. O nagradama će odlučivati žiri u sastavu: reditelj Slavenko Saletović, glumica Angelina Lukić i dramaturg Filip Vujošević.

Moderator okruglog stola kritike je Olga Dimitrijević. Kritičari festivala su Dragana Bošković i Nataša Gvozdenović.

Prati B92 na Viberu

Pozorište

Nušić Triptih na sceni "Raša Plaović" Narodnog pozorišta

Na maloj sceni "Raša Plaović" Narodnog pozorišta u Beogradu večeras će premijerno će biti prikazana diplomska plesna predstava Nušić Triptih u izvođenju i koreografiji prve generacije studenata Instituta za umetničku igru svih odseka i u koreografijama dva najznačajnija i respektabilna domaća i evropska koreografa Isidore Stanišić (Srbija) i Mačeja Kuzminskog (Poljska), s početkom u 20.30 časova.

Pozorište ponedeljak 26.06. 09:43 Komentara: 0

"Ovo je podsećanje da smo se na zlo navikli"

Krenuli smo u pripremu predstave baveći se ličnim ali i društvenim paranojama, razmatrali kako sistem utiče na nas, kako se proizvodi cenzura i autocenzura i napravili tragikomičan komad mada svi znaju da ne verujem u žanrovsko određenje pozorišta, kazao je danas na konferenciji za medije Andraš Urban reditelj predstave "Sumnjivo lice" čija je premijera zakazana za 21. jun u beogradskom Narodnom pozorištu.

Pozorište ponedeljak 19.06. 16:14 Komentara: 3

Sećenje na poslednji nastup Ejmi Vajnhaus u Beogradu

Na Kalemegdanu, tačno na mestu gde je održan poslednji koncert Ejmi Vajnhaus, promovisan je projekat "Back to Amy", dokumentarna predstava o slavnoj britanskoj kantautorki koja će svoju premijeru imati u septembru. Na današnji dan pre šest godina na Kalemegdanu je održan koncert Ejmi Vajnhaus, njen poslednji nastup pred publikom.

Pozorište nedelja 18.06. 18:46 Komentara: 16
strana 1 od 456 idi na stranu