Počeo Festival profesionalnih pozorišta Srbije

Predstavom pozorišta grada-domaćina "Ribarske svađe" u režiji Bojane Lazić, sinoć je u Pirotu počeo 53. Festival profesionalnih pozorišta Srbije "Joakim Vujić" koji traje do 20. maja.

Izvor: Beta
Podeli

Na programu je sedam predstava po izboru selektora - pozorišnog kritičara Aleksandra Milosavljevića.

Festival su večeras otvorili direktor Narodnog pozorišta Pirota Gradimir Filipović i gradonačelnik Pirota Vladan Vasić.

"Želimo da narednih sedam dana uživate u najboljim predstava srpskih pozorišta", rekao je Filipović,

Vasić je uz dobrodošlicu rekao da će Pirot ponovo biti "prestonica pozorišne umetnosti Srbije" i dobar domaćin.

"Ovo je sjajna prilika za Pirot i pozorišnu publiku da vidi odlične predstave iz drugih gradova. Veoma smo srećni što je naše Pozorište osmi put domaćin ovog prestižnog fetsivala", rekao je Vasić.

U zvaničnoj konkurenciji Festivala je i predstava "Ujedinjenje ili smrt 1918" Narodnog pozorišta Priština sa sedištem u Gračanici koju će publika videti u nedelju.

Dan kasnije igra se "Kralj Lir" Narodnog pozorišta Užice, a sledi komad "Kir Janja" u produkciji Knjaževsko-srpskog teatra iz Kragujevca.

Na programu su zatim "Revizor za jugoistok", Šabačkog Pozorišta, "Ruža, uvela" u izvođenju ansambla Narodnog pozorišta "Bora Stanković" iz Vranja i predstava "Play Andrić, ili ljudi o kojima se ne može mnogo kazati", Kraljevačkog pozorišta.

Poslednjeg dana festivala, u čast nagrađenih, igra se predstava "Nečiste sile" Narodnog pozorišta iz Užica.

Predviđen je i prateći prateći program: izložba Angeline Atlagić "Close up-krupni plan", i promocije tri knjige: ''Tragedija inicijacije ili nepostojani princ'' Ivana Medenice, ''Nova srpska drama'' koju je priredio Zoran Đerić i ''Prvoizvedenih pet''.

To su drame nagrađene na Festivalu prvoizvedenih predstava u Aleksincu.

Selektor je pozorišni kritičar Aleksandar Milosaljević. O nagradama će odlučivati žiri u sastavu: reditelj Slavenko Saletović, glumica Angelina Lukić i dramaturg Filip Vujošević.

Moderator okruglog stola kritike je Olga Dimitrijević. Kritičari festivala su Dragana Bošković i Nataša Gvozdenović.

Prati B92 na Viberu

Pozorište

Predstave iz Zagreba i Ljubljane u JDP-u

Posle zapaženog gostovanja predstave "Hamlet" na scenama Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu i Slovenskog narodnog gledališča u Ljubljani, predstave ova dva teatra gostovaće u Jugoslovenskom dramskom pozorištu. Predstava "Tri zime" Hrvatskog narodnog kazališta biće izvedena 29. maja, a predstava "Faust" Slovenskog narodnog gledališća 16. juna.

Pozorište ponedeljak 22.05. 10:54 Komentara: 1

Slobodan Unkovski režira "Ajnštajnove snove"

U Jugoslovenskom dramskom pozorištu danas su počele probe za predstavu "Ajnštajnovi snovi" Alena Lajtmena u režiji Slobodana Unkovskog.U predstavi čija se premijera očekuje na jesen igraju Nikola DJuričko, Dragan Mićanović, Radovan Vujović, Vojislav Brajović, Anita Mančić, Branko Cvejić, Branka Petrić, Nataša Tapušković, Marija Vicković, Milena Živanović, Milica Gojković, Marko Grabež, Vučić Perović, Amar Ćorović, Joakim Tasić i Filip DJurić.

Pozorište petak 19.05. 13:51 Komentara: 0

Đankarlo del Monako režira "Normu" u Narodnom pozorištu

Đankarlo del Monako, italijanski operski reditelj, umetnik svetske reputacije i karijere, stigao je danas u Beograd, gde će na Velikoj sceni Narodnog pozorišta postaviti čuvenu Belinijevu operu "Norma". Tokom dana susreo se sa kompletnom umetničkom i saradničkom ekipom kojoj je predstavio svoju koncepciju rada na operi, koja će premijerno biti izvedena 10. juna, saopštio je nacionalni teatar.

Pozorište sreda 17.05. 18:49 Komentara: 0

"Totovi" u BDP: Groteska o represiji

Komad "Totovi" Ištvana Erkenja, u režiji, adaptaciji i dramatizaciji Ljiljane Todorović biće premijerno izveden 18. maja u Beogradskom dramskom pozorištu, najavljeno je danas na konferenciji za novinare.

Pozorište ponedeljak 15.05. 18:06 Komentara: 0

Tragična ljubav u delima nemačkih romantičara

U ponedeljak 15. maja u 20 časova na sceni „Raša Plaović“ Narodnog pozorišta u Beogradu nastupiće umetnici Minka Popović (klavir), Marko Zupan (flauta) i glumica Marija Stokić koja će čitati dela od Ingborg Bahman, Vilhema Milera, Fridriha de la Mot Fuke-a i dr. Minka Popović i Marko Zupan nastupaju zajedno duži niz godina u različitim kamernim „formacijama“, a poslednji put su se kao duo predstavili beogradskoj publici u februaru ove godine, na sceni SKC-a, tumačeći dela nemačkog romantizma .

Pozorište četvrtak 11.05. 17:32 Komentara: 0
strana 1 od 452 idi na stranu