Pozorišni komad "Fotografija" 51 premijerno u Beogradu

Komad američke autorke En Zigler Fotografija 51 bavi se životom i radom slučajem Rozalin Frenklin, naučnice čije je otkriće dvostrukog helikasa pedestih godina prošlog veka presudno doprinelo otkriću strukture DNK.

Izvor:
Podeli

Pročitajte još:

Pismo iz Washingtona: Cherchez la FEMME

Rozalin Frenklin, tada jedinoj ženi na čuvenom londonskom Kings koledžu, uskraćeno je priznanje za ovo epohalno otkriće kao i kasnija Nobelova nagrada koja je dodeljena samo njenim muškim kolegama. Poslednjih godina njen rad je posthumno dobio paznju i priznanje koje mu pripada.

Posle uspešne izvdbe ovog komada na londonskom West Endu drama o Rozalin Frenklin i beogradska publika će imati prilike da vidi ovaj uzbudljiv komad zasnovan na istinskim činjenicama o speltkama, strastima i zaverama koje su pratile trku za otkrićem tajne zivota.

Ulogu Rozalin Frenklin u londonskoj izvedbi igrala je Nikol Kidman koja je za ulogu nagrađena prestižnim pozorišnim nagradama kao i nominacijom za nagradu Olivije za 2015. godinu.

Fotografija 51 biće premijerno izvedena 17. maja 2017. godine na sceni ustanove kulture “Vuk Stefanović Karadžić” u režiji Tare Manić kojoj je ovo ujedno i diplomska predstava. Ulogu čuvene naučnice u beogradskoj predstavi tumači Nataša Tapušković.

Tekst je prevela Milena Trobozić Garfild, a u predstavi igraju: Nataša Tapušković, Branislav Zeremski, Matija Živković, Joakim Tasić, Ivan Maković i Željko Maksimović.

Ustanova kulture VUK ovim komadom nastavlja svoj ciklus diplomskih predstava studenata režije na FDU. Komad Fotografija 51 je deo projekta pod nazivom “Ravnopravnost” kojim će Vuk u budućim sezonama nastojati da se kroz komade svetske i naše dramaturgije bavi problemom sistematskog postiskvanja žena kroz istoriju i zanemarivanjem njihovog doprinosa nauci i javnoj sferi života koja na žalost traje do današnjih dana.

Dr Rozalin Frenklin (1920 - 1958)

Rozalin Frenklin je bila britanska hemičarka i rendgenski kristalograf, rođena u imućnoj, britansko - jevrejskoj porodici, koja joj je omogućila prestižno obrazovanje za ženu, u tom istorijskom trenutku.

Nakon što je dobila važnu istraživačku stipendiju za Pariz, gde je dobila zvanje rendgenskog kristalografa, dobila je poziv da se priključi laboratoriji King's koledža, prestižnog istraživačkog univerziteta, gde su u tom trenutku u jeku bila složena istraživanja na strukturi molekula DNK.

Zbog velikih privatnih nesuglasica (kolege su je opisivale kao konciznu, nestrpljivu, sa oštrim pogledom), pre svega se kolegom Morisom Vilkinsom, bila je prinuđena da se povuče sa King's koledža, ne znajući da kolege iz suparničkog time uveliko rade na istom istraživanju, podstaknuti njenim najnovijim fotografijama, proračunima i nacrtima molekula DNK (prevashodno njenim najznačajnijim crtežom tj. skenom – fotografijom 51).

Naglo je umrla 1958. godine, od teškog oblika raka oba jajnika, koji je verovatno bio izazvan njenim višegodišnjim radom u oblasti zračenja i radiologije.

Nakon njene smrti, tim naučnika iz King's koledža i Kembridža, bio je ovenčan Nobelovom nagradom za Psihologiju i Medicinu (1962.), za otkriće strukture molekula DNK.

Godinama kasnije, tokom jačanja feminističkog pokreta, Rozalin je postala jedna od ikona pokreta, skrenuta je medijska pažnja na učinjenu nepravdu, ali zbog propozicija Nobelove nagrade, koje ne dozvoljavaju posthumne nominacije – nikada nije ovenčana nagradom.

Otkriće molekula DNK je iz korena promenilo dalji tok sveta i ljudske vrste – značajno unapređujući modernu genetiku, medicinu, forenziku, agrikulturu, sudstvo, arheologiju, biologiju...

Prati B92 na Viberu

Pozorište

Koreografija Aleksandra Ilića u Sarajevu

Aleksandar Ilić, prvi solista baleta Narodnog pozorišta u Beogradu, koreograf i profesor Instituta za umetničku igru, imaće sutra premijeru savremene plesne predstave "Alisa u zemlji čuda" na sceni Baleta Narodnog pozorišta Sarajevo. Ilić potpisuje koreografiju, a predstavu će izvesti ansambl Baleta Narodnog pozorišta Sarajevo.

Pozorište ponedeljak 29.05. 09:54 Komentara: 0

Predstave iz Zagreba i Ljubljane u JDP-u

Posle zapaženog gostovanja predstave "Hamlet" na scenama Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu i Slovenskog narodnog gledališča u Ljubljani, predstave ova dva teatra gostovaće u Jugoslovenskom dramskom pozorištu. Predstava "Tri zime" Hrvatskog narodnog kazališta biće izvedena 29. maja, a predstava "Faust" Slovenskog narodnog gledališća 16. juna.

Pozorište ponedeljak 22.05. 10:54 Komentara: 1

Slobodan Unkovski režira "Ajnštajnove snove"

U Jugoslovenskom dramskom pozorištu danas su počele probe za predstavu "Ajnštajnovi snovi" Alena Lajtmena u režiji Slobodana Unkovskog.U predstavi čija se premijera očekuje na jesen igraju Nikola DJuričko, Dragan Mićanović, Radovan Vujović, Vojislav Brajović, Anita Mančić, Branko Cvejić, Branka Petrić, Nataša Tapušković, Marija Vicković, Milena Živanović, Milica Gojković, Marko Grabež, Vučić Perović, Amar Ćorović, Joakim Tasić i Filip DJurić.

Pozorište petak 19.05. 13:51 Komentara: 0

Đankarlo del Monako režira "Normu" u Narodnom pozorištu

Đankarlo del Monako, italijanski operski reditelj, umetnik svetske reputacije i karijere, stigao je danas u Beograd, gde će na Velikoj sceni Narodnog pozorišta postaviti čuvenu Belinijevu operu "Norma". Tokom dana susreo se sa kompletnom umetničkom i saradničkom ekipom kojoj je predstavio svoju koncepciju rada na operi, koja će premijerno biti izvedena 10. juna, saopštio je nacionalni teatar.

Pozorište sreda 17.05. 18:49 Komentara: 0
strana 1 od 453 idi na stranu