Premijera "Ričarda Trećeg" na sceni Narodnog pozorišta

Komad "Ričard Treći" Vilijama Šekspira, u režiji i adaptaciji Snežane Trišić, biće premijerno izveden večeras na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Narodno pozorište
Foto: Narodno pozorište

Direktor Drame nacionalnog teatra Željko Hubač rekao je na nedavnoj konferenciji za novinare da se "Ričard Treći" retko igra u srpskim pozorištima, iako je najigraniji u svetu, kao i da je reč o najpolitičnijem Šekspirovom delu i rediteljski, glumački i produkciono najzahtevnijem pozorišnom poduhvatu.

Trišićeva, koja prvi put u svojoj karijeri postavlja Šekspirovo delo, kaže da je taj veliki pisac ponudio u "Ričardu Trećem" pregršt tema koje su važne i za nas danas, ali da nisu izvodili zaključke vezane za politiku i vlast. Ona je pojasnila da su, radeći na predstavi, preispitivali vreme u kome je "civilizacija kolabirala i u kome Ričard postaje maestro poretka u kome vlada zlo, u kome je zapravo zlo uslov ezgistencije".

Rediteljka je precizirala da su pratili Ričardov dolazak na vlast i pad sa te vlasti, tumačili iz perspektive današnjeg vremena, gledali da premoste vremenski jaz između Šekspirovog vremena i aktuelnog trenutka i ispitivali suštinske motive koji dovode do toga da zlo vlada i opstaje toliko dugo.

U predstavi igraju Igor Đorđević, Nela Mihailović, Svetlana Bojković, Nataša Ninković, Bojan Žirović, Branko Jerinić, Pavle Jerinić, Aleksandar Đurica, Nebojša Dugalić, Vanja Ejdus, Miloš Đorđević, Aleksandar Srećković, Gojko Baletić, Ivan Marković i Miodrag Dragičević.

Kostimograf je Marina Vukasović Medenica, pored Trišićeve, adaptaciju potpisuju Slavko Milanović i Slobodan Obradović, scenograf je Valentin Svetozarev, dramaturg Milanović, kompozitor Irena Popović Dragović, za scenski govor je zadužena Ljiljana Mrkić Popović, a za scenski pokret Tamara Antonijević Spasić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 12 idi na stranu