„Marija Stjuart“: Svet smrtonosne ženske sujete

Dve kraljice, škotska i engleska, stupiće u sredu 2. decembra na scenu Narodnog pozorišta u premijernom izvođenju komada „Marija Stjuart“ nemačkog romantičara Fridriha Šilera, pišu današnje "Novosti".

M. A. K.
Podeli

Izvor: Novosti, štampano izdanje

Englesku suverenku Elizabetu Prvu igraće Nada Šargin, a njenu rivalku, zlosrećnu Škotlanđanku kojoj će rođaka odrubiti glavu – Sena Đorđević.

Za reditelja Miloša Lolića ovaj Šilerov komad složeniji je od hronike kroz istoriju nepromenjene i beskrupulozne borbe za vlast, kojom se dramska književnost bavila od grčke tragedije do danas.

„Da je ovo bila samo priča o vlasti, ona bi se zvala ’Elizabeta’, a s obzirom na to da se zove ’Marija Stjuart’, ona je i mnogo više“, objašnjava Lolić za "Novosti".

„Možemo da simplifikujemo i da kažemo da je to nekakav dvorski triler sa duboko utkanom melodramom, ali ovu kompleksnu i obimnu Šilerovu dramu nije moguće svesti samo na dva žanra, ili na jednu temu. Mi smo se u njoj bavili i individualnim ljudskim sudbinama, pa tako govorimo i o manipulaciji, gresima, muško-ženskim odnosima...“

Za Nadu Šargin, scensku Elizabetu, ovaj višeslojni komad govori o ambiciji i želji za pozicijom moći, smrtonosnoj ženskoj sujeti, o tragičnim detinjstvima i životima, strahu, usudu, nužnosti, snazi, slabosti...

Ali to je pre svega, kaže, priča o ženskom svetu sujete, koja može da bude – smrtonosna.

„Ovo i jeste priča o dve žene, bez obzira na to da li je reč o nekim prvakinjama pozorišta, ili dvema čistačicama“, objašnjava Šargin. „U tom smislu ona više govori o lepoti, privlačnosti, poželjnosti u muškom svetu, nego o moći. Ovde je vrlo važna i tema odnosa muškog i ženskog sveta koja me je opsedala tokom rada na ovoj predstavi i koju će mnoge žene u publici prepoznati“.

Politička dimenzija lika Marije Stjuart je Seni Đorđević bila manje zanimljiva, iako je, objašnjava, nije zanemarila.

„Ono što nam je bilo važno nema veze ni sa kraljicama, ni sa glumicama, nego sa ženama. Kod Marije Stjuart mi je bila najinteresantnija njena borba za slobodu, ali i njena fascinantna liberalnost“, zaključuje Sena Đorđević.

U novom scenskom viđenju ovog klasičnog dramskog komada džentlmenske uloge tumačiće Ivan Bosiljčić, Branko Vidaković, Nebojša Kundačina, Gojko Baletić, Miloš Đurović i Zoran Ćosić. Scenograf je Jasmina Holbus, kostimograf Marija Marković, kompozitor Nevena Glušica.

Na beogradskim scenama Šilerova „Marija Stjuart“ poslednji put je premijerno izvedena u Ateljeu 212, pre dve decenije u režiji Ljubomira Mucija Draškića. Kraljicu Elizabetu igrala je Svetlana Bojković, a Mariju Stjuart Dara Džokić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 11 idi na stranu