Narodno pozorište proslavilo 146. rođendan

Dan Narodnog pozorišta obeležen je 22. novembra u Beogradu tradicionalnom dodelom godišnjih priznanja na Velikoj sceni tog teatra, koja bi uskoro mogla da nosi ime čuvenog Branislava Nušića.

Izvor: Tanjug
Podeli

Povodom 146. „rođendana“ nacionalnog teatra v.d. upravnika Dejan Savić sumirao je uspehe iz proteklih godinu dana, sa deset premijera i jednom obnovom u ansamblima drame, baleta i opere, uz mnogobrojna gostovanja u zemlji i inostranstvu, kao i nagrade koje su osvojili članovi kuće.

„Zadovoljni smo ovom sezonom, imamo dobru saradnju sa novim Upravnim odborom. Narodno pozorište mora da bude svetionik i primer po pitanju repertoarske politike, organizacije, raspolaganja budžetskim sredstvima, kao i po odnosu prema publici“, poručio je Savić.

On je podsetio na inicijativu NP da se velika scena nazove imenom Branislava Nušića, ali je dodao da konačna odluka neće biti doneta bez konsenzusa kulturne javnosti.

Nagradu „Raša Plaović“ za najbolje glumačko ostvarenje na svim beogradskim scenama tokom prošle sezone primila Dara Džokić za maestralnu ulogu Vajolet Veston u predstavi „Avgust u okrugu Osejdž“ Ateljea 212

Nagradu za najbolju predstavu Narodnog pozorišta u proteklih godinu dana Upravni odbor je dodelio ansamblu drame „Majka hrabrost“ Bertolta Brehta u režiji Ane Tomović, a nagradu za vrhunsko umetničko ostvarenje Dušanki Stojanović Glid, koja igra naslovnu ulogu.

Za izuzetno značajan umetnički doprinos nagrađen je dizajner u izdavačkoj delatnosti NP Jovan Tarbuk.

Godišnje nagrade za predstave u Narodnom pozorištu, takođe po odluci UO, dobili su glumci Nebojša Kundačina (za uloge u predstavama „Kod večice slavine“ i „Majka hrabrost“) i Nebojša Dugalić („Kod večice slavine“).

Iz baletskog ansambla nagrađeni su Bojana Žegarac i Igor Pastor za uloge u predstavi „Krcko Oraščić“, a iz operskog Miodrag Jovanović („Leteći Holanđanin“) i Ana Rupčić („Leteći Holanđanin“ i „Toska“).

Plakete Narodnog pozorišta, koje dodeljuje upravnik, dobili su poslovni partner ovog teatra, kompanija „Visan doo“ i reditelj Opere Dejan Miladinović. Pečat Narodnog pozorišta, takođe po odluci upravnika, dobila je prvakinja Drame Sonja Jauković, a Srebrnjak NP baletski umetnik i kritičar Milica Zajcev.

Na svečanosti su uručene i javne pohvale, priznanja povodom odlaska u penziju i zlatne značke za 20 godina rada u umetničkim, tehničkim i drugim sektorima ovog velikog kolektiva.

Dan Narodnog pozorišta biće obeležen i večerašnjom premijerom „Put u Damask“ Augusta Strindberga u režiji Nikite Milivojevića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 14 idi na stranu