O fenomenu "pravljenja dogovora" u KC Rex

U okviru festivala "Miredita, dobar dan" u petak 19. septembra, od 19.30 i 22 časa, u KC Rex (Jevrejska 156) biće izvedena predstava "The Dealers" ("Dilerat") priznatog kosovskog reditelja Bekima Ljumija (Lumi).

Izvor: B92
Podeli

Ulaz na sve festivalske događaje je besplatan. Ulaznice su neophodne za predstave i koncert, a možete ih rezervisati putem mejla festival@gradjanske.org ili putem telefona 011/339 86 37. Ulaznicu za predstavu The Dealers možete preuzeti i u Kulturnom centru REX pred početak događaja.

"The Dealers" ("Dilerat") je pozorišna predstava bazirana na drami "U samoći pamučnih polja" Bernarda Marije Koltesa, jednog od najvećih dramskih pisaca dvadesetog veka.

Komad je režirao Bekim Lumi, a izvode ga četvoro mladih glumaca iz "Loja" Eksperimentalog Pozorišta.

Ova predstava ispituje fenomen "pravljenja dogovora", odnosno istovremenu privlačnost i odbojnost između "prodavca" (dilera) I "kupca" (klijenta), zaraznu i magnetsku vezu na kojoj počiva univerzum.

Ova predstava je premijerno predstavljanje kosovskog reditelja Bekima Ljumija beogradskoj publici.

Trenutno je profesor pozorištne režije na Fakultetu umetnosti Univerziteta u Prištini. Osnivač i umetnički direktor teatra laboratorije "Loja", kao i glavni i odgovorni urednik i izdavač pozorišnog časopisa "Loja".

Njegov rad se odlikuje minimalističkim stilom, konceptom i idejama, kao i smelim i kreativnim eksperimentima. Bekim Ljumi je autor pozorišnih predstava nastalih na tekstovima Ežena Joneska, Vilijama Šekspira, Slavomira Mrožeka, Bernarda Marie Koltesa, Federika Garsija Lorke, A. P. Čehova, itd. koje se izvode u "Loja" pozorištu, Dodona pozorištu i Narodnom pozorištu Kosova.

Osim na matičnim scenama, njegove predstave izvođene su I nagrađivane na nekoliko međunarodnih pozorišnih festivala (u Švajcarskoj, Francuskoj, Italiji, Nemačkoj, Albaniji, Grčkoj, Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Bugarskoj, Rumuniji...).

Festival "Miredita, dobar dan!" u Beogradu od 18. do 21. septembra predstavlja beogradskoj javnosti kulturnu scenu Kosova. Želimo da ovi susreti postanu tradicija i da svake godine kroz različite umetničke forme doprinesu uspostavljanju trajnog mira i normalizaciji odnosa Srbije i Kosova.

Kao inspiracija za osnivanje i realizaciju festivala poslužio je Bekim Fehmiu, albanski, kosovski, beogradski, jugoslovenski i svetski glumac - simbol zajedničke prošlosti sa svim njenim izazovima, dostignućima i nerazumevanjima.

Posetioci Festivala imaće prilike da se upoznaju sa kosovskom kulturnom scenom - pozorištem, filmom, muzikom, likovnim stvaralaštvom. Pored toga, predviđene su i javne debate na kojima će se kritički preispitivati odnosi Beograda i Prištine, sa stanovišta nasleđa prošlosti, ali i prespektiva saradnje u oblasti ekonomije, trgovine, obrazovanja, sporta, civilnog sektora i svih delova društva.

Festival će se održati od 18. do 21. septembra na različitim lokacijama u gradu (Centar za kulturnu dekontaminaciju, KC Rex,KC Grad, KC Parobrod itd), a ulaz na sve događaje biće besplatan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 10 idi na stranu