Erland Lu: Moja sledeća knjiga biće zabavna i mračna

Moja sledeća knjiga biće zabavna i mračna istovremeno kao što to u Norveškoj ume da bude, rekao je Tanjugu norveški pisac Erland Lu sinoć na otvaranju "Nedelje norveškog filma" u Jugoslovenskoj kinoteci.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug / video screenshot
Foto: Tanjug / video screenshot

Pod metaforičnim naslovom "Bele noći, mračni dani", na ovogodišnjoj manifestaciji biće prikazan izbor od devet najnagrađivanijih filmova novije norveške produkcije, a kako najavljuje Kinoteka, tema belih noći i mračnih dana odvešće gledaoce do najsvetlijih ostvarenja snimljenih po delima kultnih pisaca, Erlenda Lua i Gunara Stolesena.

Jedan od najznačajnijih evropskih pisaca kaže da je oduševljen velikim brojem ljudi u Jugoslovenskoj kinoteci koji su došli da vide norveški film.

"Lepo je videti ljude koji su došli da vide neki norveški film i drago mi je što je norveška amnasada u Beogradu organizovala ovakvu manifestaciju" kazao je Lu.

Slavni pisac sa osmehom priča o novoj knjizi ali ne želi previše da otkriva njen sadržaj.

"Pre nekoliko godina zajedno pisao sam scenario za neku televizijsku seriju. Jedan lik iz te serije mi se učinio jako interesantnim pa sam ga prebacio u knjigu. Moja sledeća knjiga biće zabavna i mračna istovremeno kao što to u Norveškoj ume da bude." kazao je Lu.

Program "Nedelje norveškog filma" počeo je u Jugoslovenskoj kinoteci projekcijom drame "Prohujalo sa ženom", po istoimenom bestseleru kojim je Lu 1993. debitovao kao pisac, u režiji Petera Nesa.

Pre nego što je profesionalno počeo da se bavi pisanjem, Lu je snimao kratke filmove i muzičke spotove, a među njegova najuspešnija ostvarenja ubrajaju se i scenariji za filmove "Detektor", u režiji Pola Jakmana, i "Kurt postaje zao", u režiji Rasmusa Silverstena, koje će publika u ovom programu takođe videti.

Poštovaoci sedme umetnosti videće i ostvarenja "Gorki cvetovi" u režiji Ulrika Imtiaza Rolfsena, "Uspavana lepotica" Erika Ričtera Stranda, "Sever" Runa Denstada Langla, "Žena u frižideru" Aleksandera Eika, i "Pali anđeli" Mortena Tilduma. Nedelja norveškog filma je deo manifestacije Oktobar - mesec norveške kulture, organizovane po drugi put od strane Ambasade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 10 idi na stranu