U Frankfurtu danas počinje sajam knjiga

U Frankfurtu će danas početi najveći sajam knjiga na svetu, na kome će do 15. oktobra učestvovati i Srbija.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Ministarstvo kulture i informisanja saopštilo je da je predstavljanje Srbije, koje organizuje Ministarstvo, inspirisano je jubilejima - 250 godina od rođenja Filipa Višnjića i 125 godina od rođenja Ive Andrića.

Tim povodom biće održan razgovor na temu "Koliko su dela klasika danas živa; da li savremeni pisci prepoznaju njihov uticaj u sopstvenom stvaralaštvu?", u kojem će učestovati pesnik Vojislav Karanović i pisac Uglješa Šajtinac.

Posebna pažnja biće posvećena književnosti za decu, pa će na panelu "Roman za decu u savremenoj srpskoj književnosti" govoriti Jasminka Petrović i Šajtinac.

U saradnji sa izdavačkom kućom "Agora" i prevodilačkom mrežom "Traduki" biće organizovana diskusija "Dokument i imaginacija u savremenoj srpskoj prozi" povodom romana Vladimira Pištala "Tesla, portret među maskama" i "Sunce ovog dana. Pismo Andriću" na kojem će učestovati autor i pisac Nenad Šaponja.

Na štandu Srbije biće izložene knjige srpskih pisaca prevedene na nemački jezik, izbor iz savremene književne i teorijske produkcije, novi tomovi sabranih dela srpskih klasika i monografska literatura.

Za Sajam knjiga u Frankfurtu pripremljene su dvojezične publikacije - katalog "Srbija čita/Čitaj Srbiju" u kom se za prevođenje preporučuju knjige svih žanrova koje su u poslednje dve godine dobile najuglednije nagrade, elektronski adresar izdavača, promotivni video i programska brošura "Dijalozi".

Programsko predstavljanje srpske književnosti i izdavaštva realizuje Biblioteka grada Beograda, a tehničku Privredna komora Srbije, navedeno je u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 10 idi na stranu