"U ime Petra" - priča o skandalima u Vatikanu

Da dokumentarisčka proza može da bude zanimljivija od svake fikcije pokazala je knjiga talijanske autorke Frančeske Čaoki "U ime Petra" koja je upravo objavljena.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Knjiga je postigla veliki uspeh na Apeninskom poluostrvu jer je u pitanju faktografsko delo o skandalima koji su pratili rad papine komisije osnovane 2013. godine, čiji je autorka bila član.

Komisija je imala zadatak da analizira i i proceni ekonomsko-administrativne i organizacione strukture Svete stolice (COSEA), formirane da u saradnji sa Većem kardinala za proučavanje organizacionih i ekonomskih poslova Vatikana sakupi podatke za papu.

Komisija je bila odgovorna direktno papi, a ugašena je 22. maja 2014. godine. Usled širenja izvesnih poverljivih informacija do kojih je došla Komisija, izbio je skandal poznat kao "Vatiliks", a nedugo zatim pokrenuti su i sudski procesi protiv protagonista: monsinjora Lusija Valjeha Balde i Franceske Čaoki, kao i protiv dvojice novinara, Đanluiđija Nucija i Emilijana Fitipaldija, koji su u svojim knjigama obelodanili poverljive informacije.

Ova afera ponovo je aktuelizovana u junu ove godine, kada je kardinal Džordž Pel, ministar finansija i treći čovek Vatikana, u rodnoj Australiji optužen za seksualno zlostavljanje maloletnika.

"Sve što misliš da znaš o Vatikanu samo je bleda senka onoga što ćeš tamo zateći“, glasi preporuka srpskog izdavača.

Prema rečima prevodioca Gordane Subotić: "U ime Petra" nije samo priča o bogatstvima, rasipanju i spletkama već i svojevrsna optužba protiv međunarodnih lobija unutar Vatikana koji podrivaju papinu misiju obnove. Ovo je priča o njima: ko su ti ljudi, šta žele, koliko su opasni. I zašto bi se moglo dogoditi da dobiju ovu partiju".

Ovo je, istakla je Subotićeva "prvi put u celosti ispričana priča o skandalima koji su pratili rad takozvane papine komisije".

Nedugo pošto se popeo na papski tron, papa Franja je dobio poverljiv dokument: reč je o bilansima finansijskih institucija Svete stolice. Tada je shvatio pravi motiv nezapamćenog postupka svog prethodnika, Benedikta XVI, njegove odluke da se povuče: Vatikan je na ivici bankrota.

U ovoj knjizi autorka navodi da su troškovi Kurije (vatikanske administracije) izmakli kontroli, a da bi se pokrili, upotrebljena su sredstva iz fonda za vanredne situacijie, pa čak i dobrovoljni prilozi koje vernici svakodnevno ostavljaju u crkvama širom sveta za pomoć siromašnima. Povrh svega, ispostavilo se da je "friziranje“ računa u Vatikanu svakodnevna pojava, kao i da "Institut za verske poslove", poznatiji kao Vatikanska banka, radi krajnje netransparentno.

Svestan razmera krize, u julu 2013. papa osniva međunarodnu komisiju čiji je zadatak da obavi temeljnu analizu finansijskog stanja Vatikana i ukaže na izlaz. Komisija je raspuštena jer nije uspela da nađe rešenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 8 idi na stranu