Nagrada "Dušan Vasiljev" za Svetislava Basaru

Svetislavu Basari je za roman "Andrićeva lestvica užasa", u izdanju Lagune, pripala Nagrada "Dušan Vasiljev" za 2016. godinu saopštila je danas Gradska uprava Kikinde.

Izvor: Beta
Podeli

Žiri u sastavu Ana Pejović, Vladimir Arsenić i Srđan Srdić, odluku je doneo jednoglasno.

U obrazloženju se naglašava da su Basarini romani izvan onoga što bi predstavljalo "postjugoslovensku književnost" i da je "Andrićeva lestvica užasa" "ekstenzivan, izrazito uspešan basarijanski dijalog... dvojice centralnih junaka prevashodno o Andriću, ali i o srpsko-hrvatskim odnosima koje ovaj pisac simbolizuje", ocenio je žiri.

Basaru, kao eksplicitno političkog pisca, često kolumnistički nastrojenog, zanima, kako je primetio žiri, "izvrgavanje ruglu fame oko srpsko-hrvatskih sukoba, odnosno pokušaj da kroz figuru Andrića, kao jednog od retkih uspešnih književnika s južnoslovenskog govornog područja, progovori o sudbini ovdašnje literature i umetnosti".

Književnu nagradu "Dušan Vasiljev" dodeljuje Gradska uprava Kikinde radi promocije savremene srpske književnosti i kao simbol sećanja na tog velikog ekspresionističkog pesnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 7 idi na stranu