"Odlično zarađujem od violine i ne žalim se"

U mestu Moravci kod Ljiga od 25. do 27. avgusta biće održan Peti srpski festival violine "Moravačko ćemane" na kom će se takmičiti više od 20 violinista.

Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Urednik programa festivala Dragiša Simić kaže da violina kao nacionalni instrument ima veliki značaj u srpskoj kulturi, te da nema slavlja a da se ne čuju zvuci ovog instrumenta, naročito u Šumadiji.

"Učesnici će se takmičiti u tri kategorije i to od 7 do 12 godina, od 12 do 16 godina i stariji od 16 godina. Takmičari u prve dve kategorije sviraće pesmu i kolo, dok će seniori svirati i tehničko kolo. Pobednik će dobiti violinu, rad Jana Nemečka čija je vrednost veća od 1.000 evra", rekao je Simić.

Predsednik žirija Dragan Bataveljić istakao je da je violina najomiljeniji narodni instrument “prodornog i nežnog zvuka”. On kaže da je ovaj instrument našao mesto u svim muzičkim žanrovima, ali posebno u selima Moravci i Piroman u Kolubarskom okrugu.

"Siguran sam da će ovo takmičenje jednog dana biti rame uz rame sa Saborom trubača. Violina može da preporodi ovaj kraj, iz kojeg potiču brojni poznati violinisti koji su bili omiljeni širom Srbije, ali i dalje, kao što je Piromanac ili pokojni Boban Voz, koji već ima naslednike", rekao je Bataveljić.

Inicijator festivala Sreten Savić podseća da je manifestacija prvi put održana 2012. godine i da je značajna ne samo za Kolubarski okrug već i za celu Srbiju. Dodaje da će već u petak biti održano revijalno veče, u subotu Moravačko prelo, dok će u nedelju biti održano finalno takmičenje.

"Nažalost, za sada radimo sve sami, uz pomoć ljubitelja violine i darodavaca. Lokalna samouprava je podržala prva tri izdanja ove manifestacije, međutim ove godine ni ona, niti Turistička organizacija nije učinila ništa na realizaciji manifestacije. Iako je udruženje Moje ognjište osnivač takmičenja spremni smo da ustupimo organizaciju onima koji hoće da rade na tome. Svakako da bih želeo da to bude opština Ljig, ali ako tu ne bude razumevanja tražićemo partnere", rekao je Savić.

Zanimljivo je da u Kolubarskom okrugu čak desetine violinista živi samo od muziciranja.

"Počeo sam da sviram sa osam godina. Prvi moj nastup i prvi dinar zaradio sam na Rajcu, gde me je poveo stariji kolega, kome sam i danas zahvalan. Nije lako, često osvanem na tezgama, ali kada nešto voliš, ništa nije teško. Povrh toga odlično zarađujem i ne žalim se", kaže dvadesetogodišnji Stefan Stefanović, violinista iz sela Moravci.

Prema najavama organizatora, ovaj instrument mogao bi uskoro da dobije i svoje obeležje u selu Moravci u vidu spomenika, čime bi zauvek ovaj deo Kolubarskog okruga bio obeležen kao prestonica violine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 26 idi na stranu