"Carmina burana" u subotu u Sava Centru

Simfonijski orkestar i Hor RTS, predvođen maestrom Bojanom Suđićem, izvešće u subotu, 27. maja, u Sava Centru najpopularnije delo nemačkog kompozitora Karla Orfa, kantatu "Carmina burana", kompoziciju koja je svojevrsni "vršnjak" ansambla, jer se ove godine navršava 80 godina od njenog nastanka.

Izvor: Tanjug
Podeli
Printscreen YouTube/Interesting Recording Channel
Printscreen YouTube/Interesting Recording Channel

U izvođenju "Carmine burane" učestvovaće i Simfonijski orkestar i Hor Fakulteta muzičke umetnosti, Dečji hor RTS-a i hor "Kolibri", Akademski hor "Obilić", Institut za umetničku igru, uz soliste soprana Mariju Mitić (Srbija/Nemačka), tenora Dejana Vrbančiča (Slovenija) i baritona Ivana Tiriona (Belgija).

Orfov muzički jezik je jednostavan, neposredan, njegova dela odlikuju snaga i ekspresivnost, ali iza spoljašnje jednostavnosti Orfovog rukopisa kriju se mnoga značenja i njegove partiture omogućavaju slojevita čitanja.

Mada kantatu izvode i omladinski i amaterski ansambli, novu dimenziju njenog zvuka mogu da raskriju tek vrhunski profesionalci i to je razlog što je maestro Bojan Suđić izabrao da je predstavi publici u godini jubileja, ističu iz RTS-a.

Tekst za "Carminu buranu" Orf je našao u istoimenom srednjovekovnom nemačkom zborniku u kojem su skupljene pesme omiljene među mladim studentima teologije, ali daleke od religioznih tema.

Pesme su se odnosile na uživanje u vinu, ljubavne teme, pastoralnu liriku, satiru na račun crkve i vlasti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 25 idi na stranu