Bebel Žilberto stiže u Beograd 29. juna

Svetski poznata kantautorka, Bebel Žilberto, nastupiće 29. juna na letnjoj sceni Bitefartcafea, na Kalemegdanu. Bebel je zaradila više Gremi nominacija tokom svoje karijere i osvojila slušaoce i pažnju medija. Priznanje je stekla kreirajući svoj zaštitni znak, bosa novu sa primesama elektronike, osvajajući klubove širom sveta i pozicioniranjući se kao jedna od najprodavanijih brazilskih umetnica.

Podeli

Njeno umeće da zvučno prenese slušaoce u Brazil, tekstovi o ljubavi i osvežavajući bosa nova ritam, savršeno ističu harizmu kojom zrači ova umetnica, a zbog koje su njeni nastupi izuzetno cenjeni.

Žilberto je rođena u Njujorku, a njeni roditelji su brazilske muzičke ikone Žoao Žilberto i Miuća. Žoao je i tvorac bosa nove kao i jedan od autora pesme "A girl from Ipanema". Ova pesma je osvojila Gremi nagradu, a izvodile su je neke od najvećih svetskih zvezda, uključujući i Frenka Sinatru.

Njeno muzičko obrazovanje je njeno detinjstvo u Brazilu. Bila je okružena muzičarima iz šire porodice, uključujući njenog ujaka Čika Buarke i porodičnih prijatelja kao što su Milton Nasimento, Tom Žobim, Saetano Veloso i Žoao Donato. Svoj prvi profesionalni snimak je napravila već sa sedam godina.

"Ja ću napuniti 50 ove godine, tako da se muzikom bavim tek 47 godina!", uzvikuje Bebel kroz smeh.

Na Bebel su uticali mnogi muzičari i žanrovi. Pored toga što živi i diše sve vrste brazilskih muzičkih stilova, kao dete je bila izložena muzici velikana, od Debisija do Prinsa od Mišela Legrana do Bili Holidej, od Bjork da Geršvina. Gaji jaku ljubav prema soulu Severne Amerike, a kao tinejdžer je otkrila i Donu Samer, "Earth, Wind and Fire" i Majkl Džeksona.

"Disko igra veliku ulogu u mom srcu", kaže Bebel, koja i dalje voli da pleše. Život u Njujorku, u nekoliko navrata tokom njenog života, snažno je uticao na njen potpis i doprineo simbiozi elektronskog i brazilskog zvuka u njenoj muzici.

"Mislim da sam postala Njujorčanka. Sa brazilskim srcem, naravno!", priznaje ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 25 idi na stranu