"Balkan trafik" u Briselu – promocija nasleđa Balkana

NIS, jedna od najvećih energetskih kompanija u jugoistočnoj Evropi, podržao je petu godinu zaredom festival „Balkan trafik“ u Briselu, kao umetničku manifestaciju koja doprinosi promociji kulture i nasleđa balkanskog regiona.

Izvor: B92
Podeli

Kao društveno odgovorna kompanija koja pored Srbije svoje aktivnosti razvija i u pet država zapadnog Balkana, NIS deli osnovne vrednosti festivala „Balkan trafik“ – promociju multikulturalnosti, saradnje i tolerancije. Takođe, podrška ovoj manifestaciji jedan je od načina na koji se u praksi sprovodi misija NIS-a: da se uz odgovorno korišćenje prirodnih resursa i savremenih tehnologija ljudima balkanskog regiona pruži energija za kretanje ka boljem.

Ovogodišnji festival, koji se sa velikim uspehom od 2007. godine održava u briselskoj Palati lepih umetnosti „Bozar“, traje do nedelje, 23. aprila, uz učešće velikog broja renomiranih balkanskih umetnika. Centar „Bozar“ je već 11 put hram zabave za nekoliko hiljada posetilaca koji se okupljaju iz svih krajeva Evrope i šire, kako bi čuli zvuke Balkana i uživali u filmovima i gastronomiji sa ovih prostora. Zvezda ovogodišnjeg festivala je Goran Bregović čiji je koncert „Tri pisma iz Sarajeva“ otvorio manifestaciju. Pored Bregovića, priliku da publici u Briselu predstavi muzičku tradiciju naroda Balkana imaće još dvadesetak muzičkih sastava i solista iz zemalja jugoistočne Evrope. Tako će publika u Briselu imati prilike da uživa u koncertima različitih muzičkih stilova – od etno muzike karakteristične za područje Balkana, do savremenih muzičkih pravaca. Takođe, tokom trajanja festivala biće održane i filmske projekcije, radionice i diskusije čiji je cilj da evropskoj publici na najbolji način približe ne samo kulturnu tradiciju regiona, već i aktuelne perspektive naroda Balkana. Na festivalu su do sada nastupale muzičke zvezde Balkana poput Bilje Krstić, Amire Medunjanin i mnogih drugih, dok je na prošlogodišnjoj manifestaciji najviše interesovanja izazvao „master class“ režisera Emira Kusturice i projekcija njegovog filma „Podzemlje“.

NIS je prvog dana festivala, uz podršku Ambasade Srbije u Belgiji, Misije Republike Srbije pri Evropskoj uniji i predstavništva Privredne komore Srbije u Briselu, tradicionalno organizovao koktel kojem su prisustvovali evropski zvaničnici, diplomatski kor, poslovni partneri i prijatelji kompanije. NIS preko svog predstavništva u Briselu koje posluje od 2011. godine održava kontakt sa institucijama EU.

Prati B92 na Viberu

Muzika

"Carmina burana" u subotu u Sava Centru

Simfonijski orkestar i Hor RTS, predvođen maestrom Bojanom Suđićem, izvešće u subotu, 27. maja, u Sava Centru najpopularnije delo nemačkog kompozitora Karla Orfa, kantatu "Carmina burana", kompoziciju koja je svojevrsni "vršnjak" ansambla, jer se ove godine navršava 80 godina od njenog nastanka.

Muzika četvrtak 25.05. 19:01 Komentara: 0

Kemal Gekić: 50 miliona ljudi svira klavir u Kini

Pijanista svetskog glasa Kemal Gekić kaže u izjavi za Tanjug da će na sutrašnjem koncertu beogradsku publiku očarati Bahovom "Petoglasnom trostrukom fugom u cis molu", jer je to za njega jedna od najznačajnijih kompozicija klasične muzike ikad napisana.

Muzika četvrtak 25.05. 16:25 Komentara: 0

Stravinski za kraj Teatra u Filharmoniji

Muzičari Beogradske filharmonije će, zajedno sa glumcima Tamarom Krcunović i Vladimirom Aleksićem 25. maja u sali BF, predstaviti stvaralaštvo Igora Stravinskog u poslednjem u nizu pozorišnih koncerta u okviru ciklusa "Teatar u filharmoniji".

Muzika sreda 24.05. 14:54 Komentara: 1
strana 1 od 1238 idi na stranu