"Balkan trafik" u Briselu – promocija nasleđa Balkana

NIS, jedna od najvećih energetskih kompanija u jugoistočnoj Evropi, podržao je petu godinu zaredom festival „Balkan trafik“ u Briselu, kao umetničku manifestaciju koja doprinosi promociji kulture i nasleđa balkanskog regiona.

Izvor: B92
Podeli

Kao društveno odgovorna kompanija koja pored Srbije svoje aktivnosti razvija i u pet država zapadnog Balkana, NIS deli osnovne vrednosti festivala „Balkan trafik“ – promociju multikulturalnosti, saradnje i tolerancije. Takođe, podrška ovoj manifestaciji jedan je od načina na koji se u praksi sprovodi misija NIS-a: da se uz odgovorno korišćenje prirodnih resursa i savremenih tehnologija ljudima balkanskog regiona pruži energija za kretanje ka boljem.

Ovogodišnji festival, koji se sa velikim uspehom od 2007. godine održava u briselskoj Palati lepih umetnosti „Bozar“, traje do nedelje, 23. aprila, uz učešće velikog broja renomiranih balkanskih umetnika. Centar „Bozar“ je već 11 put hram zabave za nekoliko hiljada posetilaca koji se okupljaju iz svih krajeva Evrope i šire, kako bi čuli zvuke Balkana i uživali u filmovima i gastronomiji sa ovih prostora. Zvezda ovogodišnjeg festivala je Goran Bregović čiji je koncert „Tri pisma iz Sarajeva“ otvorio manifestaciju. Pored Bregovića, priliku da publici u Briselu predstavi muzičku tradiciju naroda Balkana imaće još dvadesetak muzičkih sastava i solista iz zemalja jugoistočne Evrope. Tako će publika u Briselu imati prilike da uživa u koncertima različitih muzičkih stilova – od etno muzike karakteristične za područje Balkana, do savremenih muzičkih pravaca. Takođe, tokom trajanja festivala biće održane i filmske projekcije, radionice i diskusije čiji je cilj da evropskoj publici na najbolji način približe ne samo kulturnu tradiciju regiona, već i aktuelne perspektive naroda Balkana. Na festivalu su do sada nastupale muzičke zvezde Balkana poput Bilje Krstić, Amire Medunjanin i mnogih drugih, dok je na prošlogodišnjoj manifestaciji najviše interesovanja izazvao „master class“ režisera Emira Kusturice i projekcija njegovog filma „Podzemlje“.

NIS je prvog dana festivala, uz podršku Ambasade Srbije u Belgiji, Misije Republike Srbije pri Evropskoj uniji i predstavništva Privredne komore Srbije u Briselu, tradicionalno organizovao koktel kojem su prisustvovali evropski zvaničnici, diplomatski kor, poslovni partneri i prijatelji kompanije. NIS preko svog predstavništva u Briselu koje posluje od 2011. godine održava kontakt sa institucijama EU.

Prati B92 na Viberu

Muzika

"Rodiće se novi Cune"

Čovek orkestar, vlasnik prve zlatne ploče na Balkanu, jedan od retkih koji ima apsolutni sluh, umetnik koji zna najveći broj pesama i sedam decenija neguje narodnu i starogradsku muziku, Predrag Cune Gojković, nagrađen Zlatnim mikrofonom za životno delo, poručio je, u poslednjem intervjuu datom Tanjugu, 2015. godine: "Rodiće se novi Cune....".

Muzika petak 21.07. 17:10 Komentara: 37

Lana del Rej izdala novi album "Lust For Life"

Elizabet Vulridž Grant, poznatija pod imenom Lana del Rej, do sada je izdala četiri albuma. Poslednji album “Honeymoon” je izašao pre dve godine i naišao je na pozitivne kritike, kako profesionalnih kritičara, tako i fanova. Pesme “High By The Beach” i “Music To Watch Boys To” su se neprestano puštale na radijskim stanicama širom sveta.

Muzika petak 21.07. 13:40 Komentara: 2

Danas počinje 15. "Summer3p"

Petnaesto izdanje "Summer3p" festivala počinje danas na Termalnim bazenima i Muškom štrandu kraj jezera Palić, a do 23. jula ponudiće najatraktiviniji muzički program do sada, jedinstven miks umetničkih sadržaja, raznovrsnih radionica, uz već tradicionalne sportske aktivnosti i obaveznu dozu aktivizma.

Muzika četvrtak 20.07. 08:45 Komentara: 0
strana 1 od 1252 idi na stranu