Tom Jork: Jutjub krade umetnost kao nacisti

Frontmen alternativne rok grupe Radiohead Tom Jork tvrdi da je Jutjub preoteo kontrolu nad umetnošću na način na koji su to činili nacisti za vreme Drugog svetskog rata.

Izvor: Tanjug
Podeli

U intervjuu koji je dao italijanskom listu Republika, britanski muzičar je rekao da nikada ne koristi pomenuti internet-servis za razmenu sadržaja, kao ni Gugl, za pretraživanje muzike.

"Postavljaju reklame ispred svakog sadržaja i tako zarađuju ogromne svote novca, a umetnike ne plaćaju ili im daju neku siću", naveo je on.

"To je po njima u redu. Ali, ukoliko se desi da ne mogu da izvuku profit, onda kažu kako to nije fer", ogorčeno će Jork.

Na pitanje kako muzičari danas mogu da zarade od muzike, on je rekao da nema rešenje za taj problem.

"Samo znam da oni (Jutjub, Gugl) zarađuju na radu velikog broja umetnika koji ne dobijaju ništa zauzvrat. Bogate se kreatori tih servisa, a ne umetnici", istakao je poznati muzičar.

"Oni su preuzeli kontrolu nad umetnošću baš kao i nacisti tokom Drugog svetskog rata. Zapravo, kao što to rade i svi drugi tokom rata, uključujući i Engleze - kradu umetnost od drugih zemalja", zaključio je Jork.

foto: flickr.com/angela n.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 35 idi na stranu