JazzFest u Kragujevcu od 24. do 26.10.

Petnaesti Internacionalni JazzFesta u Kragujevcu biće održan od 24. do 26. oktobra u Knjaževsko-srpskom teatru.

Kragujevac
Podeli

Predstavljajući program koji i ove godine dovodi najznačajnija imena evropske i svetske džez scene, Gordan Matić, direktor i selektor festivala, istakao je i jedan od kurioziteta festivala, a to je da se za petnaest godina nijedan bend nije ponovio na bini.

U ovom izdanju festivala publika će prvo veče čuti jednog od najuticajnijih evropskih džez muzičara Volfganga Pušniga, kao i višestruko nagrađivanog danskog džez umetnika pijanistu i kompozitora Jakoba Anderškova.

Pravi džez dragulj, kako često predstavljaju prvu zvezdu andergraund džez scene Oskara Norijegu, publika će čuti zajedno sa njujorškim Marko Kapeli Triom i to je jedni koncert koji će ovaj čarobnjak na klarinetu izvesti u regionu. Isto veče biće predstavljen debi album iskusnih i domaćoj sceni dobro poznatih muzičara sada okupljenih u Kočetov kvintetu.

Tim povodom Ksenija Kočetova istakla je da je veliko zadovoljstvo što će u svom rodnom gradu i na festivalu uz koje su i oni kao muzičari rasli, imati priliku da predstave svoj prvenac.

Poslednjeg festivalskog dana, 26. oktobra publika će biti u prilici da uživa uz Nilsa Vograma i njegov trio Nostalgia, trenutno najaktuelniji bend na evropskoj džez pozornici. Festival će zatvoriti njujorški džez saksofonista Dejvid Bini koji će na sceni ukrstiti instrumente sa svojim dugogodišnjim prijateljem Vasilom Hadžimanovim i njegovim bendom.

Osim glavnog programa predviđena je i izložba plakata svih prethodnih festivala, ali i posebna poslastica - džem sešn nakon koncerata. U okviru edukativnog dela JazzFesta u subotu, 25. oktobra u 12 časova u sali Knjaževsko-srpskog teatra Maks Kočetov će održati besplatnu radionicu saksofona.

Festival se održava organizaciji Art & Bussines agencije "Re-kreativno", a od ove godine i u saradnji sa udruženjem "Art Quart" iz Kragujevca. Pokrovitelj 15. JazzFesta u Kragujevcu je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Skupština Grada Kragujevca, a Festival su podržali Austrijski kulturni forum i Gete Institut.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 39 idi na stranu