Uručenjem nagrada završen 8. Bosifest

Gran pri 8. Beogradskog internacionalnog filmskog festivala osoba sa invaliditetom - "Bosifest" osvojio je francuski dokumentarni film "Ustani i hodaj" Matjua Firmina.

Izvor: Tanjug
Podeli

Nagradu za najbolju režiju dobila je Anastazija Dobrovska iz Poljske za film "Daniel", a u kategoriji najbolji scenario nagrađen je film "Poslušaj tišinu“ Mariam Čačije (Gruzija).

Specijalna priznanja pripala su filmovima "U drugom svetu" Ane Bedinske (Poljska), "Dva sveta" Macleja Adameka (Poljska) i "Moj brat heroj" Jonatana Nirua i Enoša Kaselua (Izrael). Nagrade su sinoć na zatvaranju festivala u "Amfiteatru" Sava Centra uručili predsednica žirija Anica Dobra i član žirija Radoslav Zelenović.

Dobitnik Gran prija Matju Firmin, koji u svom filmu prikazuje kako se izborio sa paraplegijom, izjavio je da je srećan zbog nagrade, a pre svega zbog prilike da film prikaže i van Francuske, te zahvalio "Bosifestu" što baca pozitivno svetlo na probleme osoba sa invaliditetom.

"Svi mi imamo duboko u sebi snagu da se borimo. Važno je to znati. Bio sam pesimista, ali ako sam ja mogao da pronađem tu snagu, onda to svako može. Ipak, ne bih bio tu bez pomoći svojih prijatelja, ali i javne zdravstvene službe. Zato svi treba da branimo javni zdravstveni sistem", poručio je Firmin.

Rediteljka Anastazija Dobrovska, uz zahvalnost organizatorima "Bosifesta", takođe je istakla značaj ovog festivala zbog fokusa na osobe sa invaliditetom, a nagradu za scenario primila je asistentkinja autorke Mariam Čačije.

Dobitnica specijalnog priznanja Ana Bedinska istakla je da joj ono mnogo znači jer je prvi put u konkurenciji na nekom festivalu, te zahvalila "Bosifestu", ali i junakinji filma Kaši što ju je pustila u svoj svet. Druga dva specijalna priznanja biće uručena naknadno.

Anica Dobra naglasila je da bi želela da svi dobiju nagrade. "Hvala vam na inspiraciji, na snazi. Neverovatno je da jedan ovakav festival postoji u našem gradu. To je jedan od dobrih razloga zašto treba ostati ovde", rekla je ona obraćajući se mnogobrojnoj mladoj publici.

Zelenović je izjavio da je drugi put u žiriju "Bosifesta" i da je postao ozbiljan fan ove vrste filmova, pogotovo što je imao priliku da sretne njihove autore i aktere.

"Ovim filmovima nije potreban prevod, sa koje god strane sveta da dolaze potpuno vam je jasno koji su problemi te osobe i kako se sa njima nosi. Mislim da na Bosifestu ni ne treba dodeljivati nagrade, jer su svi autori ovih filmova i njihovi junaci - pobednici", istakao je on.

U žiriju je pored Zelenovića i Dobre bio i reditelj Predrag Antonijević. Direktor "Bosifesta" Darko Ivić izrazio je zadovoljstvo zbog velikog broja srednjoškolaca i studenata koji su pratili festival, kao i uverenje da će filmovi koje su videli uticati na njihovo razmišljanje, kako sada, tako i kada postanu političari, novinari, doktori, umetnici… "Važno je da budemo ljudi jedni prema drugima, da imamo empatiju ne samo prema osobama sa invaliditetom, nego prema svima. To je cilj našeg festivala", rekao je on.

Ivić je zahvalio profesorima, đačkim i studentskim parlamentima za organizovanu posetu, kao i članovima žirija na podršci, zatim hotelima koji su ugostili strane autori, a takođe velikoj grupi volontera. Od 10. oktobra u okviru "Bosifesta" prikazano je 18 filmova po izboru selektora Gorana Radovanovića, 10 u takmičarskom i osam u revijalnom delu programa. Svi filmovi su premijerno prikazani u Srbiji, a prvog festivalskog dana održana je i svetska pretpremijera izraelskog dokumentarca “"Moj brat heroj"”.

Ove godine prateći program činila je konferencija “Pokreni promenu”, koja se održala drugog i trećeg festivalskog dana pre projekcija filmova . Na konferenciji su učestvovali stručnjaci koji su održali interaktivna predavanja na teme: Medijska izveštavanja o osobama sa invaliditetom, Uticaj medija-filma na kreiranje stava prema osobama sa invaliditetom, Primena i značaj medija u inkluzivnom obrazovanju i Kultura, tolerancija, različitost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 40 idi na stranu