Sedam činjenica o kultnom filmu koji je upravo navršio tridesetu

Producenti su očekivali su da će film "Prljavi ples" podbaciti u bioskopima, jer na pilot projekcijama prve verzije publika nije dala baš pozitivne ocene. Planirali su da film distribuiraju u bioskopima jedan vikend, a potom da ga puste u video-distribuciju.

Izvor: B92, 100posto.hr
Podeli
Printscreen YouTube/Junnior Köpke
Printscreen YouTube/Junnior Köpke

Ipak, ljubav sa plesnog podijuma Bejbi i Džonija uspela je višestruko da premaši svoj budžet. Iako su film obožavali zbog vatrenog plesa Patrika Svajzija i Dženifer Grej, a ponajviše zbog čuvenog podizanja plesačice u vazduh, on je postao vrlo važan i zbog toga što se bavi i tabu temom pobačaja.

Ovih sedam činjenica o filmu, možda, do sada niste znali:

1. Jedna od najpoznatijih scena, u kojoj Bejbi i Džoni puze jedno prema drugom uopšte nije trebalo da bude u filmu. Nastala je tokom slučajnom šalom glumaca, ali se reditelju Emilu Ardolinu toliko svidela, da je odlučio da je ubaci u film.

2. Pesmu "She's Like The Wind", koja se čuje u filmu, zajedno sa Stejsi Vajldlic napisao je sam Svejzi, koji je i peva.

3. Malo je falilo da Patrik Svejzi ni ne dobije priliku da glumi, a kamoli da peva u filmu, pošto je njegova uloga ponuđena glumcu Valu Kilmeru, koji ju je odbio. Za ulogu Džonija bio je zainteresovan i Bili Zejn. On je rekao da je na audicijama za Bejbu video i Saru Džesiku Parker.

4. U filmu kameo ulogu ima i redatelj Emil Ardolino, koji se pojavljuje uoči scene u kojoj Džoni odlazi u kuhinju po Peni.

5. Scene snimanja plesa u šumi i u vodi snimane su u oktobru, pa su radnici na setu morali da boje lišće u zeleno, kao bi scena odgovarala letu - godišnjem dobu koje se u sceni prikazuje.

6. Frizura koju u filmu ima Bejbi (ali i druge glumice) previše asocira na osamdesete godine, iako je sama radnja smeštena u šezdesete, kada su devojke najčešće nosile frizure nadahnute stilom Džeki Kenedi ili jednostavne ravne frizure.

7. Rečenica "Nobody puts Baby in the corner" nalazi se na 98. mestu najboljih citata Američkog filmskog instituta, a postala je i naziv pesme grupe Fall Out Boy iz 2005. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 44 idi na stranu