Završen Festival filmskog scenarija u Vrnjačkoj banji

U Vrnjačkoj Banji sinoć je dodelom nagrada završen 41. Festival filmskog scenarija. Prikazana je kompletna domaća produkcija između dva festivala od 15 filmova, a banjski bioskop i amfiteatar “Bata Stojković” bili su puni svih dana festivala.

Izvor: B92
Podeli

Po odluci žirija prvu nagradu osvojio je scenarista Bojan Vuletić za film "Rekvijem za gospođu J". Savremena drama je priča o srednjevekovnoj ženi koja se nalazi pred ozbiljnom dilemom da li nastaviti život bez cilja i smisla. Iako je film već imao evropsku premijeru, nagrada kod kuće mnogo znači, kaže nagrađeni scenarista koji je režirao film.

"Moje kolege i glumci, pre svega Mirjana Karanović, Jovana Gavrilović, Vučić Perović i Danica Nedeljković su mi pomogli da tog pisca Vuletića malo ustremimo u nešto što treba biti snimljeno i odglumljeno. Tako da smo zahvaljujući ekipi našli taj zajednički stil koji je na kraju krunisan u Vrnjačkoj banji", rekao je Vuletić.

Vule Žurić, scenarista filma "Slepi putnik na brodu ludaka", osvojio je drugu nagradu za priču o poslednjim danima pisca Petra Kočića, a treću nagradu dobili su scenarista Dimitrije Vojnović za film "Jesen samuraja" i Ivan Marinković za film "Igla ispod praga".

Predsednik žirija Feti Dautović kaže da srpski film iako i dalje prolazi kroz težak period ima budućnost jer ima dobar podmladak. Novi umetnički direktor festivala najavljuje njegovu internacionalizaciju.

"Želim da ovaj festival postane međunarodni ili internacionalni i već smo krenuli pravne stvari da radimo, želimo da imamo konkurs za mlade pisce, želimo da nađemo budžete, imamo podršku i ministarstva i ja sam rekao, kada su me pozvali da budem tu gde jesam, hajdemo da napravimo iskorak dalje od ovoga što je bilo do sad. Prepun amfiteatar govori da je ovo festival na dobrim nogama“, izjavio je Marko Živić.

Po najavama organizatora od promenade do vrha Čajkinog brda, gde se nalazi amfiteatar Bata Stojković, uz domaće sledeće godine penjaće se inostrane filmske zvezde.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 44 idi na stranu