Bojanu Vuletiću prva nagrada 41. FFS

Prva nagrada 41. Festivala filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji pripala je Bojanu Vuletiću za film “Rekvijem za gospođu J”, saopštio je danas žiri.

Izvor: Tanjug
Podeli

Druga nagrada je pripala Vuletu Žuriću za film “Slepi putnik na brodu ludaka”, a treću dele Dimitrije Vojnov za “Jesen samuraja” i Ivan Marinović za ostvarenje “Igla ispod praga”.

Žiri je ocenio da Vuletićev scenario “hiruški precizno disecira priču o depresiji jedne od nas - žene izgubljene u limbu tranzicije, kojoj, izgleda, nema kraja”.

“Bez imalo patetike, sa minimalnim dramaturškim sredstvima, film uspešno generiše jaku emociju, što odavno nismo imali prilike da vidimo i doživimo u našoj kinematografiji”, navedeno je u obrazloženju.

Druga nagrada dodeljena je Vuletu Žuriću za film “Slepi putnik na brodu ludaka”, u režiji Gorana Markovića uz obraloženje da “scenario nudi novu perspektivu jednog burnog istorijskog trenutka tadašnje Srbije, uz obimno istraživanje autentične građe i uspešnu integraciju fiktivnih likova u narativ”.

“Drama poslednjih trenutaka života glavnog junaka postaje paradigma prkosa okupaciji”, istakli su članovi žirija: Filip Dautović (predsednik), Stevan Filipović i Milan Jelić.

Treću nagradu dele Dimitrije Vojnov za “Jesen samuraja” i Ivan Marinović za ostvarenje “Igla ispod praga”.

“''Jesen samuraja'' dobro funkcioniše kao komunikativan omaž žanrovskim filmovima 80-ih godina, sa duhovitim, zapamtljivim replikama, i živopisnim likovima koji se snalaze kako znaju i umeju u vremenu koje svodi ljude na robovanje novcu”, konstatovao je žiri.

Marinović, prema rečima članova žirija, donosi autentičnu lokalnu aromu, ali na moderan način, sa suptilnim humorom koji u oblandu tranzicijskog vesterna pakuje priču o postepenom otvaranju protagonste prema životu, porodici i mogućnosti sreće.

Specijalna nagrada festivala dodeljena je filmu “Afterparti”'' scenariste i reditelja Luke Bursaća, za “eksperimentisanje sa tradicionalnom dramaturškom formom i autentičan, gotovo dokumentarni, prikaz života i priključenija beogradskih klabera”.

“Zajedno sa njima voljno tonemo u pakao koji mnogi od nas odbijaju da vide oko sebe”, istakao je žiri.

Žiri kritike, u sastavu Vladimir Džudović, Srđan Jokanović (predsednik) i Miroljub Dugalić, dodelio je nagradu "Slavko Lazarević" lista "Ilustrovana politika" takođe Luki Bursaću za ostvarenje “Afterparti”.

“''Afterparti'' je veliko iznenađenje ovogodišnje filmske produkcije u Srbiji, scenaristički i rediteljski hrabar i inovativan film koji vešto kombinuje slike i reči u svojoj priči, hoda po ivici nad liticom društvenih problema i provalijom beznađa u kojima su se našle različite generacije Srbije u tranziciji”, ocenio je žiri.

“Afterparti”, prema oceni žirija, “kritikuje, a ne osuđuje, upire prstom, a ne vređa i zapravo je bačcena rukavica vršnjacima i kolegama, putokaz kako na temu praznih života ne napraviti prazan film”.

Žiri grada domaćina 41. Festivala filmskog scenarija u sastavu: Dane Stanojčić, zamenik predsednika Skupštine opštine Vrnjačka Banja, Ivan Trifunović, direktor Turističke organizacije Vrnjačka Banja i Nina Stamenić, direktor hotela "Solaris resort" dodelio je repliku rimskog novčića glumcu Milanu Vasiću za izuzetan doprinos afirmaciji festivala.

Festival filmskog scenarija završava se večeras uručenjem nagrada i prikazivanjem van konkurencije filma “Na mlečnom putu” Emira Kusturice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 44 idi na stranu