"Žene su i dalje manje plaćene i podređene"

Hrvatska glumica Tihana Lazović uvrštena je prošle godine među 10 najperspektivnijih mladih evropskih glumaca u okviru Berlinskog filmskog festivala, pažnju je privukla ulogom u filmu "Zvizdan”" Dalibora Matanića, publika će je uskoro gledati u glavnim ulogama u dva filma, a ona kaže da već traži novi izazov.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: YouTube Screenshot
Foto: YouTube Screenshot

Zadarska glumica (27) je pre mesec dana na Pelješcu završila snimanje filma “Aleksi”, debitantskog ostvarenja redateljke Barbare Vekarić (29) u kome tumači naslovnu ulogu. “

"Drago mi je da sam radila sa ženom, napokon mlade rediteljke nade. To je priča o mladoj devojci koja završava fakultet, vraća se doma i ne zna šta hoće, traži sebe"”, rekla je Lazović u intervju Tanjugu na Paliću, gde je bila član žirija Festivala evropskog filma.

Kaže da joj nije bilo teško da se uživi u taj lik. “Zezali smo se na setu da smo svi mi zapravo Aleksi. Ona je divlja, neuredna, tvrdoglava, vrlo svoja devojka, koja zapravo ima sve, ali se ne može pronaći.

Dolazi iz normalne i imućne porodice, nude joj posao u vinariji, međutim ona to ne želi da radi”, objasnila je mlada glumica. Ona ističe da se u Hrvatskoj pojavio novi talas žena reditelja, kao što su Barbara Vekarić, Hana Jušić, Sonja Tarokić, da ima mnogo mladih, novih reditelja koji će osvežiti hrvatsku kinematografiju. Ipak primećuje da se, kada je položaj žena u pitanju, “nismo pomakli puno od srednjeg veka”.

"“Što se tiče mog profesionalniog puta, nisam imala problema, ali mnoge moje koleginice su nezadovoljne brojem ženskih uloga, ima mnogo više muških likova, više se piše za glumce. Ja sam zaista imala sreću da igram neke super mlade žene, glavne junakinje i ne zalim se, ali još uvek je žena manje plaćena i uvek je žena podređena”", istakla je Lazović, pomenuvši u tom kontekstu i svoj rad sa Borutom Šeparovićem na projektu “"Montažstroj” o pobačaju".

Lazović tumači glavnu ulogu i u italijansko-belgijskoj koprodukciji “"Just Like My Son”" italijanske rediteljke Konstance Kvatriglio, koji je trenutno u montaži.

"“Mislila sam da će se mnogo više razlikovati rad za inostrane produkcije, ali na kraju je bilo samo do jezika. Radila sam sa ljudima koji ne govore hrvatski, jedva pričaju engleski. Pre toga sam poželela nešto novo, nešto sa čim ću narasti, neki izazov i to se dogodilo"”, rekla je Lazović. Ističe da je u glumi najteže trajati i da je pre saradnje sa italijanskom rediteljkom priželjkivala da je “neko razdrma”. “

"Kao što me Matanić razdramao u filmu 'Zvizdan', tako sam htela neki novi dizazov. Ccesto se dogodi da glumac na kraju švercuje tu glumu i zbilja sam puno radila sa tom rediteljkom i na jeziku i na karakteru. To je priča o izbeglicama iz Avganistana i igrala sam sa naturščikom, snimali smo u Iranu, bilo je puno prepreka, ali zbog toga i verujem u taj film"”, kazala je ona.

Lazović se osvrnula na prošlogodišnje priznanje u Berlinu kada se našla među 10 najperspektivnijih evropskih glumaca i glumica. “

"Bila sam jako srećna da je neko prepoznao moj rad van Hrvatske. Bili smo predstavljeni svetu, agentima, rediteljima, bilo mi je teško zato što sam ja bila jedina iz ovog dela Evrope. Bili su glumci iz Velike Britanije, Italije, Francuske, iz velikih zemalja, koji su došli sa svojim agentima i koji su velike zvezde u svojim zemljama"”, rekla je ona.

"“Ja sam došla bez ikoga kao neko siroče i bila sam preplašena. Imala sam ogromnu podršku HAVC-a, ali sam shvatila koliko je teško doći iz male sredine. Imam jednak CV kao i druge kolege, ali mi je puno teže nego njima"”, dodala je Lazović.

Trenutno čeka odgovor u vezi audicije na kojoj je bila, upoznala je agente iz Italije te se nada da će “malo preko granice”, a u međuvremenu publika je gleda u popularnoj seriji “"Novine"”.

"“Serije su u svetu preuzele primat. Ima vrhunskih serija i kako i mi pratimo trendove, radimo i mi serije. Ne mislim da su one na svetskom nivou, ali su postale zaista kvalitetne i kada sam snimala 'Novine', nisam imala utisak da snimamo TV format, imala sam osećaj kao da snimam film. Ni u jednom trenutku nisam osetila da se manje trudim ili se dajem nego kada snimam film"”, rekla je Lazović.

Iako obožava pozorište i kaže da je to njena prva ljubav, ne bi volela da bude deo ansambla.

"“To bi mi bilo kao da idem svakog dana u kancelariju i sretna sam što imam slobodu, što još mogu da biram projekte i dokle god to ide, ja sam srećna", poručila je mlada glumica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 39 idi na stranu