Kristofer Hempton zatvorio 24. Festival evropskog filma Palić

Dodelom nagrada i projekcijom filma “Rekvijem za gospođu J” Bojana Vuletića, večeras je na Letnjoj pozornici završen 24. Festival evropskog filma Palić.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug / video ascreenshot
Foto: Tanjug / video ascreenshot

Tom prilikom je direktor festivala Radoslav Zelenović uručio britanskom scenaristi, dramskom piscu i reditelju Kristoferu Hemptonu nagradu “Aleksandar Lifka” za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji.

Hempton je, zahvaljujući na nagradi, rekao da je to divan način da provede prvo veče u novoj zemlji.

“Život scenariste nije uvek posut ružama. Ccesto se čini kao da ste u podrumu zatvora okruženi sadističkim čuvarima, ali u tada kroz rešetke se provuče zrak svetslosti. Ovaj trenutak i ova nagrada su takav zrak”, rekao je Hempton koji je zvanicno i zatvorio festival.

Foto: Tanjug / video ascreenshot
Foto: Tanjug / video ascreenshot

Nagrada “Zlatni toranj” za najbolji film dodeljena je filmu “Park” Sofije Egzarhu (Grčka/Poljska), a “Palićki toranj” za najbolju režju pripao je Heleni Hegeman iz Nemačke za “Preterani aksolotl”, dok je Specijalno priznanje dobio je hrvatski autor Igor Bezinović za “Kratki izlet”.

Odluku o nagradama doneo je žiri u sastavu rumunski reditelj Kristi Puju (predsednik), srpski glumac Nikola Đuričko, reditelj Gust Van Den Berge, selektorka i producentkinja Luiz H. Johansen iz Danske i hrvatska glumica Tihana Lazović.

Međunarodni žiri kritike, koji su činili Marta Balaga iz Helsinkija, Janka Požonj iz Budimpešte i Ivan Velisavljević iz Beograda, odlučo je da je najbolji film u takmičarskom programu “Paralele i sudari” ostvarenje hrvatske rediteljke Hane Jušić – “Ne gledaj mi u tanjir”.

Specijalno priznanje isti žiri dodelio je poljskom filmu “Poslednja porodica” Jana P. Matušinskog.

Svi laureati su video porukama zahvalili na nagradama i prilici da prikažu svoje filmove na Paliću, dok je "Zlatni toranj" iz ruku programskog direktora festivala Miroslava Mogorovića primila producentkinja Amanda Livano.

Livano je zahvalila organizatorima festivala i žiriju posebno Pujuu čiji su filmovi bili njihova inspiracija.

Na kraju festivala prikazan je film “Rekvijem za gospođu J”, a publici su se poklonile glumice Mira Banjac, Jelena Gavrilović i Danica Nedeljković.

Na ovogodišnjem Festivalu evropskog filma Palić od 15. jula prikazano je oko 80 filmova u 11 selekcija.

Projekcije na Letnjoj pozornici, koja prima 1.200 posetilaca, svake večeri su bile izuzetno posećene.

Poslednjeg dana stigla je i vest da se Festival evropskog filma Palić našao među 26 najboljih festivala u Evropi koji imaju etiketu EFFE (Europe for festivals, festivals for Europe), koju dodeljuje Asocijacija evropskih festivala i to kao jedini iz regiona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 39 idi na stranu